piątek, 4 grudnia 2009

Surówka z kiszonej kapusty - jeden przepis wiele smaków

Surówka z kiszonej kapusty - jeden przepis wiele smaków
Surówka z kiszonej kapusty jest jednym z dań w kuchni polskiej, na którego wykonanie każdy ma prawie taki sam przepis, ale każdemu wychodzi inny smak potrawy - tak jak z bigosem, pierogami ruskimi, czy rosołem. Ja tę surówkę wykonuję w sposób, jakiego nauczyła mnie moja mama i jaką od lat jadałam w rodzinnym domu. Jest ona jedną z bardziej smacznych, jakie udało mi się poznać przy różnych okazjach. Zdecydowanie pasuje do wszelkiego typu dań rybnych, ale z powodzeniem można ją stosować w zestawie z innymi dodatkami do pozostałych dań obiadowych. Ze względu na walory zdrowotne kiszonej kapusty (między innymi duża zawartość witaminy C) polecam ją często wykorzystywać w naszym obiadowym menu, szczególnie jesienią i zimą. A oto przepis na moją smaczniutką surówkę z kiszonej kapusty:

Składniki:
  • 30dkg kiszonej kapusty (ja użyłam własnej produkcji)
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 1/2 cebuli
  • 1 mała marchewka
  • cukier
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • olej lub oliwa
  • szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy ją cukrem i skrapiamy oliwą lub olejem. Następnie marchewkę gnieciemy łyżką, aż do pojawienia się soku. Cebulę drobno siekamy, solimy i dodajemy do marchewki, również ugniatając łyżką. Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do marchewki z cebulą. Mieszamy i na koniec ścieramy jabłko (z kiszoną kapustą już nie ściemnieje, dlatego dodaję je na koniec), dodajemy oliwę lub olej, świeżo mielony pieprz i pokrojony drobno szczypiorek. To jest wersja podstawowa, ale czasami robię też bardziej urozmaicone surówki z kiszonej kapusty (np. z ogórkiem kiszonym, czy papryką).

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu