Składniki:
- 30dkg kiszonej kapusty (ja użyłam własnej produkcji)
- 1/2 słodkiego jabłka
- 1/2 cebuli
- 1 mała marchewka
- cukier
- pieprz świeżo mielony
- sól
- olej lub oliwa
- szczypiorek do dekoracji
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy ją cukrem i skrapiamy oliwą lub olejem. Następnie marchewkę gnieciemy łyżką, aż do pojawienia się soku. Cebulę drobno siekamy, solimy i dodajemy do marchewki, również ugniatając łyżką. Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do marchewki z cebulą. Mieszamy i na koniec ścieramy jabłko (z kiszoną kapustą już nie ściemnieje, dlatego dodaję je na koniec), dodajemy oliwę lub olej, świeżo mielony pieprz i pokrojony drobno szczypiorek. To jest wersja podstawowa, ale czasami robię też bardziej urozmaicone surówki z kiszonej kapusty (np. z ogórkiem kiszonym, czy papryką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz