Dzisiaj pora na czysty barszczyk domowy do pasztecików lub innych dań do popicia w te zimne już wieczory. Jak wcześniej wspominałam wywar, w którym gotowało się mięso na paszteciki można wykorzystać do wykonania jakiejś zupy, np. barszczyku.
Składniki:
- ok. 1 litr wywaru lub rosołu
- koncentrat buraczany
- ząbek czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
Zagotowujemy rosół, dodajemy majeranek, czosnek wyciśnięty przez praskę i na koniec dolewamy koncentrat buraczany w ilości wg naszego uznania. Nie zagotowujemy ponownie, gdyż barszczyk straci ładny kolor. Doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Ja używam gotowego koncentratu buraczanego znanej firmy bez konserwantów i innych dodatków. Jest bardzo poręczny i bardzo dobry smakowo, ale dla wytrwałych polecam wycisnąć sok z buraków przez sokowirówkę. Smakowo uzyskamy ten sam efekt, ale zupełnie z własnych produktów. Barszczyk powstaje błyskawicznie w 5 minut. Polecam go także do kanapek zamiast tradycyjnej herbaty, do pierogów z kapusty lub mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz