wtorek, 3 listopada 2009

Czysty barszczyk domowy

Dzisiaj pora na czysty barszczyk domowy do pasztecików lub innych dań do popicia w te zimne już wieczory. Jak wcześniej wspominałam wywar, w którym gotowało się mięso na paszteciki można wykorzystać do wykonania jakiejś zupy, np. barszczyku.

Składniki:
  • ok. 1 litr wywaru lub rosołu 
  • koncentrat buraczany
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
Zagotowujemy rosół, dodajemy majeranek, czosnek wyciśnięty przez praskę i na koniec dolewamy koncentrat buraczany w ilości wg naszego uznania. Nie zagotowujemy ponownie, gdyż barszczyk straci ładny kolor. Doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Ja używam gotowego koncentratu buraczanego znanej firmy bez konserwantów i innych dodatków. Jest bardzo poręczny i bardzo dobry smakowo, ale dla wytrwałych polecam wycisnąć sok z buraków przez sokowirówkę. Smakowo uzyskamy ten sam efekt, ale zupełnie z własnych produktów. Barszczyk powstaje błyskawicznie w 5 minut. Polecam go także do kanapek zamiast tradycyjnej herbaty, do pierogów z kapusty lub mięsa.

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu