Mój przepis podstawowy:
Składniki:
- 1 porcja rosołowa (kurczak) i udko jeżeli potrzebuję więcej mięsa
- 2-3 marchewki
- mały kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 kostka rosołowa drobiowa lub przyprawa warzywna
- 3 litry wody
Porcję rosołową z warzywami obranymi, umytymi i pokrojonymi wrzucamy do garnka z wodą. Zagotowujemy i wyjmujemy "szumowiny". Wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy ok. 1 h. Pod koniec gotowania możemy rzucić związaną natkę pietruszki, liść selera i lubczyku. W zimie te same zioła można używać z zamrażarki, jeżeli wcześniej w jesieni przygotowaliśmy je.
Kiedy jesteśmy przeziębieni warto dodać do gotującego się rosołu kilka ząbków nieobranego czosnku. Jeszcze inny smak rosołu uzyskamy, gdy dodamy pod koniec gotowania niewielką ilość tymianku (bardzo aromatyczny, należy uważać z ilością), lub pokrojoną w kostkę paprykę.
3 komentarze:
Mało fantazji w tym rosołu i niestety zdrowy t on nie jest.Dobry rosól powinien składać się z dwóch co najmniej gatunków mięs,a nie tylko sztucznie karmionych antybiotykami kurczaków.Chyba,że ktoś ma swojską kurkę rosołową,wtedy to co innego.Tak tylko dzieci tym tzw.rosołkiem potrujemy
Rocca, tak jak napisałam w tytule to jest rosół drobiowy, dlatego nie ma w swoim składzie innych gatunków mięsa. A co do fantazji tego dania, na końcu posta napisałam co zrobić, aby zwykły rosół nabrał zupełnie innego charakteru :)Pozdrawiam
Taki rosołek najbardziej lubię!
Prześlij komentarz