sobota, 7 listopada 2009

Jesienny czas na śledzia - śledź na sałatce

Jesienny czas na śledzia - śledź na sałatce
Wraz z opadającymi liśćmi przyszedł czas na śledzia. Wydaje mi się, że w tym czasie najlepiej smakują. Mój mąż i ja bardzo lubimy wszelkiego rodzaju wariacje na temat tej popularnej w Polsce ryby. Dlatego w mojej kuchni przepisów ze śledziem w roli głównej jest dużo. Pamiętam jeszcze czasy kiedy robiłam z koleżankami w akademiku sałatkę śledziową "pierestrojka". Któż jej wtedy nie znał? Ale dzisiaj jest to już chyba trochę zapomniany przepis. Kiedyś go zaprezentuję. Obecnie proponuję "śledzia na sałatce":

Składniki:
  • 3 matiasy
  • kawałek pora (część zielona)
  • pół papryki czerwonej
  • kilka pieczarek marynowanych
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 mała cebula
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Śledzie namaczamy w wodzie na kilka godzin (muszą stracić nadmiar soli), próbujemy, jeżeli nie są już zbyt słone wyjmujemy z wody i kroimy na małe części. W trakcie moczenia przygotowujemy sałatkę. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy do smaku. Układamy warstwami naprzemiennie śledzie i sałatkę do wyczerpania składników (najlepiej w słoiku). Wszystko zalewamy olejem i dodajemy parę łyżek zalewy z ogórków lub pieczarek. Uzyskamy w ten sposób troszkę kwaśniejszy i wyraźniejszy smak. Odstawiamy do lodówki na dobę dla "przegryzienia się" smaków.

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu