Składniki:
- 3 matiasy
- kawałek pora (część zielona)
- pół papryki czerwonej
- kilka pieczarek marynowanych
- 2 ogórki korniszony
- 1 mała cebula
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
- sól i pieprz
Śledzie namaczamy w wodzie na kilka godzin (muszą stracić nadmiar soli), próbujemy, jeżeli nie są już zbyt słone wyjmujemy z wody i kroimy na małe części. W trakcie moczenia przygotowujemy sałatkę. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy do smaku. Układamy warstwami naprzemiennie śledzie i sałatkę do wyczerpania składników (najlepiej w słoiku). Wszystko zalewamy olejem i dodajemy parę łyżek zalewy z ogórków lub pieczarek. Uzyskamy w ten sposób troszkę kwaśniejszy i wyraźniejszy smak. Odstawiamy do lodówki na dobę dla "przegryzienia się" smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz