Składniki:
- główka białej kapusty
- 30-40 dkg mięsa wieprzowego
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- smalec
- kostka rosołowa drobiowa
- woda
Mielimy mięso w maszynce (ja przy okazji kupuję na zmielenie więcej i przygotowuję sobie kilka porcji do zamrażarki) z cebulką, czosnkiem i ugotowanym ryżem (ryż też mielę). Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Kapusty nie obgotowujemy, tylko obrywamy liście i rwiemy na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy liśćmi surowej kapusty. Na liście wykładamy warstwę farszu i tak na zmianę do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być kapusta. Wszystko zalewamy wodą z rozkruszoną kostką rosołową do wysokości 2/3 pojemności naczynia. Dodajemy kilka wiórków smalcu i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w 200°C. W czasie pieczenia robię do tego sos pomidorowy lub pieczarkowy. Dzisiaj zaprezentuję mój szybki sos pomidorowy:
Składniki:
- 0.5 litra soku pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawa typu vegeta
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Zagotowujemy sok z koncentratem, dodajemy przyprawy, jeżeli sos jest rzadki zagęszczamy mąką rozmieszaną z 2 łyżkami wody (gęstość powstałego sosu zależy od użytego soku pomidorowego).
5 komentarzy:
Fajna alternatywa dla gołąbków. Czasem, faktycznie żal czasu na ich przygotowanie:) Przepis zachowam do wypróbowania:) Pozdrawiam!
Nemi to jest właśnie przepis na potrzebę wykonania szybkich gołąbków, zwłaszcza kiedy oczekują na nie dzieci i dają Ci maksimu 1 godzinę czasu :)
Nigdy nie używam sztucznych przypraw typu Vegeta lub Kucharek.
Lepiej zwyczajnie podsmażyć na oleju cebulkę, dodać koncentratu pomidorowego, roztartego czosnku i przyprawić solą, pieprzem. Zdrowo, tanio, smacznie.
zdrowo - nie rowna się kostka rosołowa, a tym bardziej dla dzieci! Można zalać rosolem z poprzedniego dnia, gotowanym na mięsie i dużej ilości warzyw.
Bardzo fajny przepis, szybko, smacznie, bez straconego czasu na zawijanie. Bez kostki rosołowej ani rusz!
Prześlij komentarz