sobota, 7 listopada 2009

Śledź w skórkach cytryny z cebulką

Śledź w skórkach cytryny z cebulką
Jest to moja kolejna propozycja śledziowa, smaczna i prosta w wykonaniu, dobra na każdą okazję.

Składniki:
  • 3-4 śledzie matiasy
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • sól, cukier, pieprz
Wykonanie:
Śledzie namaczamy w wodzie przez kilka godzin (muszą stracić słoność). Cytrynę wyparzamy i ścieramy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, solimy, pieprzymy i dodajemy odrobinę cukru. Ugniatamy do pojawienia się soku. Tak przygotowaną cebulką przekładamy śledzia nie zapominając o posypaniu każdej warstwy wiórkami skórki cytryny. Całość zalewamy olejem, możemy też lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu