Składniki:
- 25 dkg twarogu półtłustego lub tłustego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- kawałek ogórka zielonego
- 1/2 pomidora obranego ze skórki
- szczypiorek
- jajko ugotowane na twardo
- przyprawa typu vegeta
- pieprz, papryka słodka
Ser rozdrabniamy widelcem w miseczce. Warzywa myjemy, ogórka i pomidora obieramy ze skórki (w sezonie letnim ogórka kroję ze skórką), jajko obieramy ze skorupki. Wszystko siekamy w kostkę, dodajemy do sera, dolewamy śmietanę i mieszamy doprawiając przyprawami wg uznania. Oprócz wymienionych składników, w tak zwanym "sezonie ogórkowym" używam jeszcze rzodkiewki, koperku, sałaty, cebulki. Wszystko w dowolnych proporcjach i w różnych kombinacjach. Za każdym razem wychodzi nieco inny smak. Tak wykonaną pastę możemy zjeść od razu lub zamykamy, wstawiamy do lodówki i zjadamy na drugi dzień. Jeżeli robimy ją z myślą o jutrzejszym dniu, to nie należy łączyć jej ze śmietaną. Przygotowujemy wszystko, a śmietanę dodajemy tuż przed spożyciem. Inaczej podejdzie wodą.
2 komentarze:
Czy Wy też lubicie i używacie różnych past kanapkowych? Piszcie jakie lubicie najbardziej
Chyba dzisiaj zrobię sobie na śniadanie:) Myślę, że będzie dobra:):*
Prześlij komentarz