Składniki:
- biała kiełbasa parzona (ilość wg potrzeby)
- 1 cebula
- kilka śliwek suszonych
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
Białą kiełbasę nacinamy w kratkę, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, a śliwki na połowę. Na rozgrzany olej na patelni kładziemy kiełbasę i przysmażamy na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i dodajemy cebulę ze śliwką. Przykrywamy pokrywką cały czas kontrolując kiełbasę, aby się nie przysmażyła zbyt mocno. Kiedy cebula jest miękka dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz posypujemy skórką pomarańczową. Danie wykładamy na talerze i podajemy do tego ketchup, musztardę lub chrzan oraz dowolne marynaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz