Składniki:
- 1 słoik litrowy kiszonej kapusty (mam swoją stąd taka miara)
- 1/2 główki białej małej kapusty lub 1/4 dużej
- 1 kiełbasa podwawelska (ja daję akurat taki gatunek, ale można też inny)
- 30dkg wędzonego boczku
- 1 filet pojedynczy z kurczaka
- 20dkg dowolnego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- kilka grzybków suszonych (podgrzybki lub prawdziwki)
- 25 śliwek suszonych (nie wędzonych)
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- sól do smaku
- koncentrat pomidorowy mały
- cukier do smaku
- olej rzepakowy
- 1/2 kostki smalcu
- 1 ząbek czosnku
- ewentualnie dowolna przyprawa smakowa (może być mieszanka do bigosu)
Kapustę białą słodką szatkujemy i gotujemy. Kapustę kiszoną również gotujemy osobno do miękkości. Ja obie te czynności robię dzień wcześniej. W ten sposób można sobie ułatwić i szybciej przygotować na drugi dzień tę nieco pracochłonną potrawę. Boczek kroimy na paseczki i podsmażamy na patelni (jeżeli wytapia się zbyt mało tłuszczu dodajemy trochę oleju), po chwili dodajemy resztę składników: obraną i pokrojoną najpierw w talarki, a później w paski kiełbasę, w kostkę mięso wieprzowe i filet z kurczaka, a na koniec posiekaną cebulę. Wszystko razem podsmażamy i dodajemy grzybki. Obie ugotowane kapusty przekładamy do (w moim przypadku) naczynia żaroodpornego z przykrywką, dodajemy składniki przysmażone wcześniej, przyprawy, śliwki suszone (z którymi bigos zyskuje bardzo na smaku), koncentrat pomidorowy, posiekany ząbek czosnku. Cukier i sól dodajemy w ilości dowolnej wg uznania (należy wyważyć smak kwaśny i lekko słodki). Na koniec podlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy wiórka smalcu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez ok. 1.5 godziny.
Ja bigos robię zawsze z dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i słodkiej, ale wiem, że niektórzy używają tylko jednej. Mojej rodzinie bardzo smakuje ta wersja, do której spróbowania wszystkich namawiam. Mój bigos zawsze też piekę, a nie gotuję jak niektórzy. Zachęcam każdego do zmierzenia się z tą tradycyjną polską potrawą i życzę udanych smacznych efektów, pozwalających ciągle powracać do tego naszego smaku tradycji.
1 komentarz:
bardzo ładnie wygląda Twój bigos, u mnie zawsze mało estetycznie ;) wygląda, coś jak tutaj http://zszywka.pl/p/przepis-na-pyszny-bigosjednym-z-naj-11723330.html mój taki nijaki, bo tylko z kiszonej robię, a u Ciebie pewnie dodatek świeżej kapusty powoduje, że bigos jest ładniejszy, i w ogóle Twój bigos to tak 'na bogato' i dużo mięska i śliwki (nigdy nie robiłam ze śliwkami, nawet nigdy takiego nie jadłam ;) chyba zaszaleję i zrobię na święta bo mnie zaintrygowała świeża kapusta i śliwki :) dziękuje za pomysł i pozdrawiam! IzaS.
Prześlij komentarz