Składniki:
- filety dowolnego gatunku dobrej ryby (ja używam soli)
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka pszenna
- sól lub dowolna przyprawa do ryb
- pieprz cytrynowy
- olej lub oliwa
- sok z cytryny
- 1 duża cebula lub dwie średnie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na 1 godzinę. Po godzinie kawałki ryby obsypujemy przyprawą i pieprzem cytrynowym i panierujemy w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obu stron. W międzyczasie obieramy i siekamy w drobną kostkę cebulkę oraz szklimy ją na oddzielnej patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym, cukrem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy. Musimy wyważyć słodki smak cukru i kwaśny koncentratu pomidorowego dowolnie zwiększając ilość jednego z tych składników. Wykładamy rybę na półmisek, a na wierzch układamy cebulkę. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką. W moim przypadku jest to surówka z kiszonej kapusty - ulubiona surówka do smażonej ryby. A co zrobić z rybą, której możemy usmażyć więcej, już pisałam przy okazji prezentacji przepisu na rybę w zalewie octowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz