czwartek, 3 grudnia 2009

Sola z cebulką z pomidorową nutą - prosta ryba o niebanalnym smaku

Sola z cebulką z pomidorową nutą - prosta ryba o niebanalnym smaku
Tak przyrządzoną smażoną rybą zostałam poczęstowana kilkanaście lat temu podczas pobytu u koleżanki na Podlasiu. Muszę przyznać, że bardzo mnie zaskoczyła z jednej strony swoją prostotą, a z drugiej ciekawym niebanalnym smakiem. Pani domu wspomniała mi, że potrawa ta pochodzi z kuchni białoruskiej. Od razu po powrocie do swojego rodzinnego domu musiałam wypróbować ten przepis i zaprezentować powstałe danie moim rodzicom podczas wspólnego obiadu - wszystkim smakowało. Obecnie serwuję tę pyszną rybę we własnym domu i za każdym razem słyszę słowa uznania (tylko niejadek jej nie toleruje, uznając jedynie świeże ryby nad morzem w towarzystwie frytek). Tajemnica dobrego smaku tego dania tkwi między innymi w użyciu dobrej jakości ryby, o czym warto pamiętać. A oto przepis na smaczniutką solę z cebulką z pomidorową nutą:

Składniki:
  • filety dowolnego gatunku dobrej ryby (ja używam soli)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól lub dowolna przyprawa do ryb
  • pieprz cytrynowy
  • olej lub oliwa
  • sok z cytryny
  • 1 duża cebula lub dwie średnie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
Wykonanie:
Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na 1 godzinę. Po godzinie kawałki ryby obsypujemy przyprawą i pieprzem cytrynowym i panierujemy w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obu stron. W międzyczasie obieramy i siekamy w drobną kostkę cebulkę oraz szklimy ją na oddzielnej patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym, cukrem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy. Musimy wyważyć słodki smak cukru i kwaśny koncentratu pomidorowego dowolnie zwiększając ilość jednego z tych składników. Wykładamy rybę na półmisek, a na wierzch układamy cebulkę. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką. W moim przypadku jest to surówka z kiszonej kapusty - ulubiona surówka do smażonej ryby. A co zrobić z rybą, której możemy usmażyć więcej, już pisałam przy okazji prezentacji przepisu na rybę w zalewie octowej.

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu