wtorek, 8 grudnia 2009

Surówka z marchwi i białej rzodkwi na liściach sałaty w atrakcyjnym wydaniu

Surówka z marchwi i białej rzodkwi na liściach sałaty w atrakcyjnym wydaniu
Przez wiele lat kupowałam czasopismo "Moje Gotowanie" i do dzisiaj korzystam z niektórych przepisów zamieszczonych tam lata temu. Niektóre tylko podpatrzyłam i zmodyfikowałam na potrzeby smakowe mojej rodziny. Niekiedy nie składniki a sama estetyka wykonania i sposób podania były dla mnie inspiracją. Tak właśnie było z głównym składnikiem prezentowanej surówki, w której dominuje ciekawa forma pokrojenia marchewki, pociętej w długie wiórka obierakiem do jarzyn. Stąd zrodził się pomysł prostej surówki, ale niezwykle atrakcyjnej wyglądem, która jednocześnie z walorami smakowymi i zdrowotnymi świetnie nadaje się do przyozdobienia wielu dań obiadowych, np. takich jak siekane kotleciki drobiowo-serowe. A oto przepis na smaczniutką surówkę z marchwi i białej rzodkwi na liściach sałaty:

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 biała rzodkiew
  • kilka liści sałaty głowiastej lub lodowej
  • ćwiartka czerwonej papryki
Sos:
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
  • sól (ale niekoniecznie, same zioła nadają już smak)
  • pieprz
  • 1/2 małej łyżeczki ziół do sałatek (moją ulubioną jest sałatka ziołowa klasyczna znanej marki)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 małej łyżeczki cukru
  • 1/2 małej łyżeczki musztardy
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kilka kropel gorącej wody
Wykonanie:
Marchewkę i białą rzodkiew myjemy i tniemy długie wiórka obierakiem. Układamy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Posypujemy papryką pokrojoną w drobną kostkę. Polewamy sosem. Jak wykonać sos? Do miseczki wsypujemy sypkie składniki i dodajemy kilka kropel gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy resztę składników: musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek. Cały czas mieszamy i wlewamy cienkim strumieniem olej lub oliwę. Powstanie sos o jednolitej konsystencji. Jeżeli sosu wyjdzie nam za dużo, możemy go przechować w zamkniętym pojemniku w lodówce i użyć na następny dzień.

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu