Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 biała rzodkiew
- kilka liści sałaty głowiastej lub lodowej
- ćwiartka czerwonej papryki
- 4-5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
- sól (ale niekoniecznie, same zioła nadają już smak)
- pieprz
- 1/2 małej łyżeczki ziół do sałatek (moją ulubioną jest sałatka ziołowa klasyczna znanej marki)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 małej łyżeczki cukru
- 1/2 małej łyżeczki musztardy
- kilka gałązek szczypiorku
- kilka kropel gorącej wody
Marchewkę i białą rzodkiew myjemy i tniemy długie wiórka obierakiem. Układamy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Posypujemy papryką pokrojoną w drobną kostkę. Polewamy sosem. Jak wykonać sos? Do miseczki wsypujemy sypkie składniki i dodajemy kilka kropel gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy resztę składników: musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek. Cały czas mieszamy i wlewamy cienkim strumieniem olej lub oliwę. Powstanie sos o jednolitej konsystencji. Jeżeli sosu wyjdzie nam za dużo, możemy go przechować w zamkniętym pojemniku w lodówce i użyć na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz