Kapusta z grzybami to wigilijny smak dzieciństwa mojego męża. Musiałam więc połączyć tradycyjne potrawy świąteczne, które ja wyniosłam ze swojego rodzinnego domu z tradycyjnymi potrawami z domu mojego męża. Wyszedł nam całkiem smaczny zestaw potraw wigilijnych. Kapusta z grzybami jest na naszym stole dodatkiem do smażonej ryby (czasami jest to karp, a czasami amur czy tilapia) i kaszy jaglanej. Za to zupy są dwie (nie dało się ich połączyć :) ) - barszcz z uszkami i kapuśniak z fasolą polewany olejem lnianym zwanym "złotem polski". Dzisiaj zaprezentuję mój przepis na smaczniutką wigilijną kapustę z grzybami:
Składniki:
- 0,5 litra słoika kapusty kiszonej (mam swoją w słoikach, stąd taka miara)
- 6 pieczarek (mogą oczywiście być grzyby leśne)
- 1 mała cebula
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- olej lub oliwa
- odrobina wody z gotowania kapusty
- cukier (zależy od kwaśności kapusty)
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości w wodzie. W między czasie myjemy, obieramy i drobno kroimy w kostkę pieczarki i cebulę. Na oleju lub oliwie podsmażamy pieczarki z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę dobrze odciskamy i kroimy nożem na mniejsze części. Dodajemy do pieczarek, oprószamy mąką i cały czas mieszamy. Wlewamy odrobinę wody z gotowania kapusty. Ewentualnie dodajemy odrobinę cukru, jeżeli danie byłoby zbyt kwaśne. Przyprawiamy wg własnego smaku. Tak przygotowaną kapustę studzę i zamrażam do dnia Wigilii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz