Składniki:
- 4 udźce z kurczaka (w sklepie spotkałam nazwę udziki)
- 1 duża marchewka
- 1/4 selera korzeń
- 1 cebula
- 3-4 średnie pieczarki
- olej lub oliwa
- sól
- pieprz świeżo mielony
- przyprawa do kurczaka (wg uznania)
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Udźce kurczaka dzień wcześniej posypujemy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na dobę w lodówce. Na drugi dzień obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z oliwą lub olejem na złoty kolor. Podlewamy wodą około 3/4 szklanki, dodajemy całe nieobrane ząbki czosnku i dusimy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem (ja do tego używam patelni z przykrywką). W czasie duszenia uzupełniamy wodę, tak aby w końcowym etapie pozostało około pół szklanki powstałego sosu. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy wcześniej umyte i pokrojone w słupki warzywa oraz pieczarki. Dusimy wszystko około 10 minut. Warzywa mają być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec wszystko zalewamy śmietaną rozmieszaną z mąką. Doprawiamy w razie potrzeby solą (niekoniecznie, wcześniej musimy spróbować, gdyż przyprawa do kurczaka mogła już dostatecznie nadać słoność całej potrawie) i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Posypujemy całość gotowego dania szczypiorkiem.
Jeśli chodzi o rodzaj użytego mięsa, to nie muszą to być koniecznie udźce, ale można użyć także innej części kurczaka lub indyka.
2 komentarze:
Wygląda na bardzo smaczny obiad :)
Piękne zdjęcie Ewciu :)
Zrobiłam, ale niestety nie smakowało mi. Nastepnym razem dodam smietane 18 a nie 30, gdyz jak dla mnie byla za slodka. Bleee
Prześlij komentarz