wtorek, 5 stycznia 2010

Ryba po grecku na drugie danie

Ryba po grecku na drugie danie
Rybę po grecku podawaną często na zimno jako przystawkę, można także podać na ciepło jako drugie danie - np. z ryżem. Jest to danie rybne bardzo popularne w Polsce, o którym Grecy nie mają pojęcia, ale tak już bywa z niektórymi nazwami naszych narodowych potraw. Ryba po grecku jako przystawka obecnie jest rzadziej spotykana na stołach przy okazji różnych okoliczności czy imprez. Ja najczęściej wykonuję tę potrawę w piątek na obiad, a resztę zostawiam na kolejne dni do zjedzenia w wersji na zimno np. na kolację. Używam różnych gatunków ryb, ale nigdy nie słodkowodnych - zawsze morskich (np. sola) ze względu na smak całości dania. A oto przepis na rybę po grecku:

Składniki:
  • 3 średnie filety dowolnego gatunku ryb wg uznania (ja użyłam soli)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • oliwa lub olej
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • sól, pieprz
  • cukier
  • dowolna przyprawa do ryb
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka pszenna do panierki
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 ziarno pieprzu
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Starte warzywa dusimy na oliwie lub oleju z niewielką ilością wody. Dokładamy cebulę i dusimy wszystko do miękkości. Gotowe warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy z sokiem oraz odrobinę cukru do smaku. Zakwaszamy dodatkowo octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i dodajemy resztę przypraw, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Rybę wcześniej skropioną sokiem z cytryny i posoloną lub przyprawioną dowolną przyprawą do ryb odstawiamy na ok. 30 minut do 1 godziny. Filety ryby maczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce wymieszanej z mąką i smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie. Usmażoną rybę przekładamy do warzyw i chwilę razem trzymamy na ogniu. Podajemy ciepłą do ryżu lub później na zimno.
Ryba po grecku na drugie danie

3 komentarze:

Jagoda pisze...

Zawsze myślałam, ze panierka zaczyna się od maki poprzez jajko i na końcu bułka tarta. Pierwszy raz spotykam się z jajkiem na początku - ale to nic takiego - a potem bułka wymieszana z mąka???
Muszę spróbować choć nie wyglada to dla mnie najlepiej.

Unknown pisze...

Czy ryba usmażoną tylko w mące może niekorzystnie wpłynąć na smak całości?

Justyna pisze...

Ryba może być nawet ugotowana, i też smakuje dobrze

Najpopularniejsze w tym miesiącu