Składniki:
- 3 średnie filety dowolnego gatunku ryb wg uznania (ja użyłam soli)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 1 cebula
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- oliwa lub olej
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy
- sól, pieprz
- cukier
- dowolna przyprawa do ryb
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka pszenna do panierki
- 1 liść laurowy
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 ziarno pieprzu
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Starte warzywa dusimy na oliwie lub oleju z niewielką ilością wody. Dokładamy cebulę i dusimy wszystko do miękkości. Gotowe warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy z sokiem oraz odrobinę cukru do smaku. Zakwaszamy dodatkowo octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i dodajemy resztę przypraw, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Rybę wcześniej skropioną sokiem z cytryny i posoloną lub przyprawioną dowolną przyprawą do ryb odstawiamy na ok. 30 minut do 1 godziny. Filety ryby maczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce wymieszanej z mąką i smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie. Usmażoną rybę przekładamy do warzyw i chwilę razem trzymamy na ogniu. Podajemy ciepłą do ryżu lub później na zimno.
3 komentarze:
Zawsze myślałam, ze panierka zaczyna się od maki poprzez jajko i na końcu bułka tarta. Pierwszy raz spotykam się z jajkiem na początku - ale to nic takiego - a potem bułka wymieszana z mąka???
Muszę spróbować choć nie wyglada to dla mnie najlepiej.
Czy ryba usmażoną tylko w mące może niekorzystnie wpłynąć na smak całości?
Ryba może być nawet ugotowana, i też smakuje dobrze
Prześlij komentarz