Buraki w każdej postaci w moim domu są jednym z bardziej lubianych warzyw. Sałatkę, którą dzisiaj zaprezentuję, miałam okazję jeść pierwszy raz w stołówce w czasach licealnych (od czasu do czasu korzystałam z obiadów stołówkowych).
Kotlet mielony zawsze kojarzył mi się z daniem obiadowym, którego niezbędnym składnikiem były
buraczki zasmażane na ciepło (tak robiła i robi nadal moja mama). A tu pewnego dnia moje zaskoczenie - do kotleta mielonego dostałam sałatkę z buraczków na zimno. Tak mi zasmakowała, że poprosiłam panią kucharkę o przepis. Była to moja pierwsza prośba o przepis, ale jak się potem okazało nie ostatnia. Przepis jest prosty pod warunkiem, że mamy wcześniej
ugotowane lub upieczone buraki. Ja zazwyczaj gotuję lub piekę więcej buraków, niż potrzebuję na jedno danie. Pozostałe ścieram lub kroję w słupki, zakwaszam
sokiem z cytryny lub
octem jabłkowym i przekładam do słoików. Tak przygotowane buraczki umieszczam w lodówce i przez około tydzień mogę z nich wyczarowywać różne buraczane dania, np.
barszcz ukraiński czy buraczki zasmażane. Moja teściowa poszła jeszcze o krok dalej, gdyż takie buraczki w słoikach (pasteryzowane) przygotowuje jesienią na okres zimowy. Przyznaję, że w sporej mierze przyczyniam się do uszczuplania jej zapasów. Ale wracając do naszej sałatki, muszę nadmienić, że idealnie pasuje ona jako dodatek do kotletów mielonych czy gulaszów. A oto przepis na sałatkę z buraczków do dań obiadowych:
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
- 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki
- 1 mała marchewka
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 jabłka
- 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa
Wykonanie:
Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy cukier i odrobinę olej lub oliwy (resztę dolejemy na końcu). Do marchewki dodajemy posiekaną drobno cebulę i solimy. Razem ugniatamy łyżką aż do pojawienia się soku, wówczas dodajemy pozostałe składniki - starte buraki i jabłko. Doprawiamy musztardą i pieprzem do smaku, uzupełniamy olejem i wszystko razem mieszamy. Najlepszy smak sałatki uzyskamy po minimum godzinie od jej przyrządzenia.
P.S. Pieczone buraki to pomysł podpatrzony w jednym z programów Karola Okrasy. Buraki dokładnie umyte smarujemy oliwą, szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C przez 30 minut. Trzeba sprawdzać ich twardość, gdyż w zależności od wielkości buraków te 30 minut może być za mało.
15 komentarzy:
Wypróbowaliśmy dzisiaj tą sałatkę do kotletów mielonych. O dziwo,wcześniej nie mieliśmy okazji jej spróbować. Smakuje całkiem dobrze. Pewnie jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Miło mi czytać taki komentarz. Cieszę się, że smakowała Wam sałatka :)
Robiłam do klusek śląskich i mięska w sosie. Sałatka jest pyszna!właśnie takiej szukałam, to mój smak. tylko zapomniałam o musztardzie, dałam ocet winny, wyszła super!
nie miałam jabłka zakwasłam sokiem z cytryny... było dobre. A w przyszłym tygodniu BURAKI ZASMAŻANE! bo jeszcze nigdy nie jadłam, smaki mamy takie same, myślę, że również będą smakowały z kotletem mielonym ;)
Bardzo fajna sałatka, akurat mam buraczki w lodówce i jabłka również, chętnie skuszę się na takie połaczenie :-)
do kotletów mielonych stosowałam także surówkę z kiszonej kapusty (z jabłkiem, marchewką, cytryną, olejem), ale piszecie , że znakomity komplet stanowi kotlet mielony z buraczkami, i to przywiodło mi to na myśl moje dzieciństwo :), rzeczywiście moja babcia i mama stosowały takie właśnie połączenie.
Aż poczułam ten smak !
Zabieram się do robienia surówki (ślinka mi kapie).
Robię sobie wielkie nadzieje, że mi wyjdzie smakowita.
Podzielę się opinią.
Zapraszam do próby zrobienia sałatki buraczanej z wyżej podanego przepisu wszystkich, Moja wyobraźnia podpowiada mi, że bedzie bardzo smaczna.
Ewa, wypada mi w tym momencie serdecznie podziękować za ten wspaniały przepis na sałatkę z buraczków do obiadku !
Przesyłam Ci buziaczki !
Sałatka była wyśmienita i wszyscy moi goście się zachwycali.
Prosili o dokładanie (dobrze, że zrobiłam więcej :))
Rewelacja, palce lizać !
Zbojeckasaga takie słowa to miód na moje serce:)Bardzo się cieszę, że mój przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam :)
REWELACJONE....!!! DODAŁEM TYLKO TROSZKE OWOC GRANATU...
Anonimowy ciekawy dodatek, muszę spróbować :)
Ja do tego dodałam jeszcze dwa starte ogórki kiszone. Poprawiły smak ( wg mojego gustu,bez tego było za słodkie).Bardzo smaczna sałatka:)
Też uwielbiam taką sałatę z moimi ulubionymi kotletami mielonymi
SUPER salatka, tez wole ją z ogórkiem kiszonym, Barszcz ukrainski Twojego przpisu tez rewelka!!! Szkoda ze nie ma przpisu na wyzej wspomniane buraczki zasmazane. :)
pozdroawiam
Witaj Ewa, właśnie szukałam jakiegoś innego przepisu na buraczki i znalazłam Twój. Zrobiłam, oczywiście z większej porcji i......... super!!!! Bardzo wszystkim smakowało.Jest po prostu pyszna. Ja nie dawałam już ogórka, gdyż z ogórkiem to robiłam z samymi burakami i wówczas byłaby bardzo podobna, a tak to było coś nowego. Ja jeszcze robię buraki z kapustą kwaszoną - też niezłe. Dzięki za przepis. Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa. Muszę spróbować Twojej wersji buraki z kapustą kiszoną, gdyż takiej sałatki jeszcze nie znam :) A wszystko co buraczane bardzo lubię :)
Prześlij komentarz