Składniki:
- 2 litry rosołu (na cztery osoby)
- 2 średnie kiszone ogórki
- 1/2 szklanki kwasu z ogórków
- 1 ugotowana marchewka (z rosołu)
- 2 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki słodkiej śmietany 30%
- 1 łyżeczka masła
- szczypiorek lub natka pietruszki
Rosół zagotowujemy i dodajemy do niego wcześniej pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki (do niektórych zup daję ziemniaki ugotowane osobno, mają wtedy inny smak, niż gotowane w rosole - tak mi smakują). W między czasie ścieramy ogórki kiszone na tarce (ja ścieram na najdrobniejszych oczkach - tak z kolei lubią moje dzieci) i podgotowujemy je w oddzielnym naczyniu z 1/2 szklanki rosołu i łyżeczką masła. Po około 5-7 minutach łączymy z zupą i wrzucamy pokrojoną ugotowaną marchewkę. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku. W razie małej kwaśności dolewamy jeszcze 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków (zalewa, w której kisiły się ogórki). Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Całość posypujemy dowolną zieleniną. Podajemy z przygotowanymi równocześnie z zupą ciepłymi grzankami:
Składniki:
- 2 bułki (na cztery osoby)
- 1 łyżeczka masła
- zioła prowansalskie
- starty ser żółty
- 1 ząbek czosnku
Kroimy bułkę na kromki, smarujemy niewielką ilością masła, posypujemy ziołami prowansalskimi i posiekanym czosnkiem.. Na koniec kładziemy starte wiórka sera żółtego (bardzo mało, mają nie przykrywać całkowicie kromki bułki, a tylko być gdzie nie gdzie). Zapiekamy do uzyskania złocistego koloru grzanki.
Forma ekspresowa zupy ogórkowej w moim domu (przydatna często dla dzieci lubiących ogórkową) to dolanie do rosołu z ziemniakami samego kwasu z ogórków kiszonych. Musimy jednak pamiętać, że zarówno kwas z ogórków jak i same ogórki mają różny smak w różnych domach i od tego w głównej mierze zależy smak wykonanej zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz