niedziela, 17 stycznia 2010

Zupa ogórkowa z grzankami

Zupa ogórkowa z grzankami
Zupa ogórkowa jest znanym polskim daniem, lubianym prawie przez wszystkich. Tak też jest i u mnie w domu. Moja rodzina może nie uwielbia, ale lubi tę zupę zwłaszcza, że podaję ją ze smacznymi grzankami. Dodatek ten bardzo korzystnie wpływa na smak dania. Pomysł na grzanki do ogórkowej zasłyszałam kiedyś w jednym z telewizyjnych programów "Gotowanie na ekranie". Był to czas, kiedy Robert Makłowicz dopiero zaczynał swoje podróże kulinarne, Karol Okrasa jeszcze nic nie okraszał, a niejakiego Pascala Brodnickiego nikt jeszcze nie znał. W czasie tych początków "kuchni telewizyjnej" na każdy odcinek czekałam z dużym zaciekawieniem i zeszytem do notatek. Do tej pory przechowuję jeszcze sporo przepisów z tamtego okresu. A oto przepis na smaczną zupę ogórkową z grzankami:

Składniki:
  • 2 litry rosołu (na cztery osoby)
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 1/2 szklanki kwasu z ogórków
  • 1 ugotowana marchewka (z rosołu)
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypiorek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Rosół zagotowujemy i dodajemy do niego wcześniej pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki (do niektórych zup daję ziemniaki ugotowane osobno, mają wtedy inny smak, niż gotowane w rosole - tak mi smakują). W między czasie ścieramy ogórki kiszone na tarce (ja ścieram na najdrobniejszych oczkach - tak z kolei lubią moje dzieci) i podgotowujemy je w oddzielnym naczyniu z 1/2 szklanki rosołu i łyżeczką masła. Po około 5-7 minutach łączymy z zupą i wrzucamy pokrojoną ugotowaną marchewkę. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku. W razie małej kwaśności dolewamy jeszcze 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków (zalewa, w której kisiły się ogórki). Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Całość posypujemy dowolną zieleniną. Podajemy z przygotowanymi równocześnie z zupą ciepłymi grzankami:

Składniki:
  • 2 bułki (na cztery osoby)
  • 1 łyżeczka masła
  • zioła prowansalskie
  • starty ser żółty
  • 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Kroimy bułkę na kromki, smarujemy niewielką ilością masła, posypujemy ziołami prowansalskimi i posiekanym czosnkiem.. Na koniec kładziemy starte wiórka sera żółtego (bardzo mało, mają nie przykrywać całkowicie kromki bułki, a tylko być gdzie nie gdzie). Zapiekamy do uzyskania złocistego koloru grzanki.

Forma ekspresowa zupy ogórkowej w moim domu (przydatna często dla dzieci lubiących ogórkową) to dolanie do rosołu z ziemniakami samego kwasu z ogórków kiszonych. Musimy jednak pamiętać, że zarówno kwas z ogórków jak i same ogórki mają różny smak w różnych domach i od tego w głównej mierze zależy smak wykonanej zupy.

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu