piątek, 26 lutego 2010

Mintaj w galarecie - nie tylko przystawka

Mintaj w galarecie - nie tylko przystawka
Mintaj, którego inne nazwy to rdzawiec pacyficzny lub suketo, jest rybą z rodziny dorszowatych, zamieszkujący północne morza Pacyfiku. Zaliczany jest do ryb "chudych", tak jak: dorsz, morszczuk, szczupak, sola, w przeciwieństwie do ryb "tłustych": halibuta, łososia, tuńczyka, makreli, śledzi. Ryba mintaj jest delikatna w smaku, dlatego lubią ją dzieci. Mój niejadek mówi, że nie smakuje rybą. Polecana przez ekologów ze względu na duże zasoby, tak jak: flądra, karp, łosoś hodowlany i pacyficzny, pstrąg, śledź i szprot. Ryby o malejących zasobach to: makrela, panga, tuńczyk, a najbardziej zagrożone wyginięciem to: dorsz, łosoś bałtycki, rekiny, płaszczki, sola i tuńczyk błękitnopłetwy. W Polsce najczęściej kupowany jest właśnie mintaj, chociaż ostatnio jest wypierany nieco przez hodowlaną pangę. Potrawa, którą dzisiaj proponuję jest smacznym i tanim daniem dietetycznym, lekkim i delikatnym. Może być traktowana jako przystawka lub samodzielne danie na przykład kolacyjne. Poniżej przedstawiam przepis na mintaja w galarecie:

Składniki:
  • 2 płaty mintaja
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/4 małego selera
  • 1 ziele angielskie
  • 1 pieprz ziarnisty
  • 1 liść laurowy
  • żelatyna
  • cytryna
  • sól
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy oraz sól do smaku. Gotujemy do miękkości uważając, aby zbyt ich nie rozgotować. Pod koniec wkładamy płaty ryby. Razem gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 5 minut. Wykładamy warzywa i bardzo delikatnie rybę, jeżeli chcemy zachować ją w całości. Układamy na talerzu, a wywar mieszamy z żelatyną w proporcjach podanych na opakowaniu. Tężejącą galaretą zalewamy rybę z warzywami. Schładzamy w lodówce. Warzywa, których używamy można oczywiście zmienić. Ja zastosowałam te najprostsze i najbardziej dietetyczne, ale oczywiście można też użyć por, kukurydzę, groszek zielony itp.
Rybę w galarecie podaję z kawałkiem cytryny i pieczywem.
Mintaj w galarecie - nie tylko przystawka

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny, prosty przepis :) takiego wlasnie szukalam. Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Robie ja drugi raz bardzo nam smakuje dzieki:):)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Dziękuję :) Jak widać najprostsze dania często okazują się najsmaczniejsze. Pozdrawiam

Najpopularniejsze w tym miesiącu