czwartek, 25 marca 2010

Ciasto makowo-serowe w odświętnej polewie czekoladowej

Ciasto makowo-serowe w odświętnej polewie czekoladowej
Święta Wielkanocne od strony wypieków kojarzą mi się z babami drożdżowymi, mazurkami, makowcami i sernikami. Dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować, jak dla mnie genialne połączenie smakowe maku z serem. Nie wiem jak to jest, ale zestawienie tych dwóch składników w każdym cieście bardzo się sprawdza i zawsze dobrze smakuje. Można by powiedzieć, że mak kocha ser, a ser kocha mak. Dla podkreślenia świątecznej wyjątkowości tego wypieku, spróbowałam zamiast zwykłej polewy czymś ją wzbogacić. Mój wybór padł na rodzynki. Ale rodzynki same w sobie to jeszcze nic takiego - pomyślałam. Dodałam więc rodzynki moczone dobę w rumie (moim ulubionym czeskim Tuzemsky'm). Połączenie maku, sera i polewy czekoladowej z rodzynkami nasączonymi rumem okazało się bardzo trafnym eksperymentem. Przepis na ciasto makowo-serowe w odświętnej polewie czekoladowej, będące moją kolejną propozycją na Święta Wielkanocne, prezentuję poniżej:

Składniki:
Masa serowa:
  • 60 dkg sera zmielonego
  • 20 dkg cukru pudru
  • 15 dkg masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa makowa:
  • 25 dkg maku sparzonego i zmielonego
  • 20-30 dkg cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 dkg masła
  • olejek migdałowy
  • bakalie
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • rodzynki
  • rum
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 kostki masła
Wykonanie masy serowej:
Żółtka z cukrem ucieramy do białości, stopniowo dodajemy ser, a na koniec stopione masło. Razem wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i pianę z białek. Jeszcze raz razem delikatnie łączymy.
Wykonanie masy makowej:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do nich mak wcześniej sparzony i dwukrotnie zmielony. Następnie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, bakaliami, stopionym masłem, olejkiem i na koniec z ubitą pianą z białek.
Wykonanie całości:
Do wysmarowanej tłuszczem foremki wkładamy na przemian trochę łyżek masy serowej, trochę makowej lub całą masę makową, a na nią serową. Pieczemy w 190°C około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową wymieszaną z rodzynkami nasączonymi dobę w rumie. Przepis na wykonanie polewy czekoladowej znajduje się we wpisie z puszystym sernikiem.
Ciasto makowo-serowe w odświętnej polewie czekoladowej

8 komentarzy:

Izaa pisze...

ja bardzo lubię takie ciasto serowo-makowe...;):) a z tymi rodzynkami fajny pomysł...;) pozdrawiam

Jedynka pisze...

mmm, oplułam monitor. brzmi super! koniecznie do wypróbowania! A póki co... podrzuć kawałek, proszę;)

Ewa pisze...

Podrzuciłabym, ale niestety zjedzone. Pozdrawiam

sowa_nie_sowa pisze...

Świetne ciasto! Rodzynki super dekoracyjne:)

tati pisze...

...wygląda apetycznie...czy można dodać gotową masę makową?...pozdrawiam...

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Tati nigdy nie robiłam z gotową masą makową, ale myślę, że tak. Musiałabyś jednak dodać pozostałe składniki wymienione przez mnie, głównie chodzi mi o jajka, bo bakalie to zapewne są już w tej masie obecne.

Anonimowy pisze...

witam, a na jak dużą blaszkę podane są składniki do tego ciasta?

Ewa smaczniutkie.pl pisze...

Używam blaszki o wymiarach 24/28 cm.

Najpopularniejsze w tym miesiącu