niedziela, 14 marca 2010

Pierś drobiowa w sosie ananasowo-koperkowym

Pierś drobiowa w sosie ananasowo-koperkowym
Inspiracją do wykonania tego przepisu była moja sąsiadka, z którą od czasu do czasu lubię sobie porozmawiać na tematy różne. Nasze rozmowy najczęściej koncentrują się na gotowaniu i dzieciach. Jak sami wiecie są to tematy, o których można rozmawiać i rozmawiać i rozmawiać. W czasie jednej z takich rozmów moja sąsiadka opowiedziała mi o swojej wizycie w jednej z restauracji naszego miasta. Miała tam okazję spróbować dania, które jej bardzo zasmakowało i chciałaby je odtworzyć w warunkach domowych - pierś drobiową w sosie ananasowo-koperkowym. Wspólnymi siłami opracowałyśmy przybliżony przepis, a może podobny? Tego nie wiemy. Ale efekt końcowy wyszedł całkiem smaczny. Poniżej prezentuję przepis:

Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki zalewy z ananasa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • dowolna przyprawa do kurczaka
  • 1 kropla sosu sojowego
  • ewentualnie odrobina curry*
  • olej
Wykonanie:
Pierś z kurczaka nacieramy dowolną przyprawą, wkładamy do patelni na rozgrzany olej i obsmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie doprowadzamy do zbrązowienia mąki. Partiami wlewamy mleko cały czas mieszając (łatwo tworzą się grudki). Kiedy sos uzyska aksamitną gładkość dolewamy zalewę z ananasów i dodajemy przyprawy. Na koniec wrzucamy posiekany ananas i koperek. Pierś z kurczaka kroimy na porcje, wykładamy na talerze i polewamy sosem. Danie smakuje podane z ryżem jak i z ziemniakami.
*Za drugim razem dodałam odrobinę curry, danie zyskało zupełnie inny smak, ale jak dla mnie pierwsza wersja była delikatniejsza w smaku i bardziej mi odpowiadała.

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu