Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 4 krążki ananasa z puszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki zalewy z ananasa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- dowolna przyprawa do kurczaka
- 1 kropla sosu sojowego
- ewentualnie odrobina curry*
- olej
Pierś z kurczaka nacieramy dowolną przyprawą, wkładamy do patelni na rozgrzany olej i obsmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie doprowadzamy do zbrązowienia mąki. Partiami wlewamy mleko cały czas mieszając (łatwo tworzą się grudki). Kiedy sos uzyska aksamitną gładkość dolewamy zalewę z ananasów i dodajemy przyprawy. Na koniec wrzucamy posiekany ananas i koperek. Pierś z kurczaka kroimy na porcje, wykładamy na talerze i polewamy sosem. Danie smakuje podane z ryżem jak i z ziemniakami.
*Za drugim razem dodałam odrobinę curry, danie zyskało zupełnie inny smak, ale jak dla mnie pierwsza wersja była delikatniejsza w smaku i bardziej mi odpowiadała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz