Sos tatarski to moja kolejna propozycja na
Święta Wielkanocne lub
Bożego Narodzenia. Pamiętam go jeszcze z czasów akademickich, kiedy po świętach okazywało się, że mamy kilka słoików tego dodatku w różnych wydaniach. Podobnie zresztą bywało także z sałatką jarzynową. Przez kilka dni była wtedy uczta tatarsko-jarzynowa. Sos tatarski najczęściej towarzyszy moim
pasztetom oraz innym pieczonym mięsom, np.
pieczeni z karczku. I chociaż spotykam się z różnymi jego wersjami, pozostaję wierna przepisowi z "Kuchni Polskiej". Ta najprostsza wersja najbardziej mi odpowiada. Moja teściowa dla przykładu do sosu oprócz marynowanych grzybków i ogórków korniszonów dodaje jeszcze paprykę konserwową i sos tabasco. Spotkałam się też z dodatkiem kaparów, groszku zielonego, cebuli, natki pietruszki, koperku, marynowanego zielonego pieprzu, marynowanych cebulek. Generalnie wszystkie przepisy zawierają jajka, majonez, grzyby marynowane i ogórki konserwowe. A oto przepis na smaczny klasyczny sos tatarski:
Składniki:
- 4-5 ogórków konserwowych
- 6-8 marynowanych grzybów (najczęściej pieczarek)
- 3-4 jajka ugotowane
- majonez
- 1 łyżka chrzanu
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie:
Ogórki, pieczarki i białka jajek bardzo drobno siekamy. Żółtka rozcieramy z łyżką majonezu na jednolitą masę. Łączymy razem, dodajemy resztę majonezu (tyle aby skleić składniki sosu), sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, szczypiorek. Wszystko razem mieszamy . Przechowujemy w lodówce.
3 komentarze:
mam zamiar zrobić w tym roku pasztet więc i Twój sos chętnie wypróbuję...pozdrawiam
sos wiele razy robiłam bo to moja ulubiona wersja ale jakos tak wyszlo że dopiero teraz wrzuciłam na bloga. Przepis świetny
Wyglada bardzo apetycznie!
Prześlij komentarz