środa, 10 marca 2010

Sos tatarski - nieodzowny dodatek do pasztetów i pieczeni

Sos tatarski - nieodzowny dodatek do pasztetów i pieczeni
Sos tatarski to moja kolejna propozycja na Święta Wielkanocne lub Bożego Narodzenia. Pamiętam go jeszcze z czasów akademickich, kiedy po świętach okazywało się, że mamy kilka słoików tego dodatku w różnych wydaniach. Podobnie zresztą bywało także z sałatką jarzynową. Przez kilka dni była wtedy uczta tatarsko-jarzynowa. Sos tatarski najczęściej towarzyszy moim pasztetom oraz innym pieczonym mięsom, np. pieczeni z karczku. I chociaż spotykam się z różnymi jego wersjami, pozostaję wierna przepisowi z "Kuchni Polskiej". Ta najprostsza wersja najbardziej mi odpowiada. Moja teściowa dla przykładu do sosu oprócz marynowanych grzybków i ogórków korniszonów dodaje jeszcze paprykę konserwową i sos tabasco. Spotkałam się też z dodatkiem kaparów, groszku zielonego, cebuli, natki pietruszki, koperku, marynowanego zielonego pieprzu, marynowanych cebulek. Generalnie wszystkie przepisy zawierają jajka, majonez, grzyby marynowane i ogórki konserwowe. A oto przepis na smaczny klasyczny sos tatarski:

Składniki:
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 6-8 marynowanych grzybów (najczęściej pieczarek)
  • 3-4 jajka ugotowane
  • majonez
  • 1 łyżka chrzanu
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Wykonanie:
Ogórki, pieczarki i białka jajek bardzo drobno siekamy. Żółtka rozcieramy z łyżką majonezu na jednolitą masę. Łączymy razem, dodajemy resztę majonezu (tyle aby skleić składniki sosu), sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, szczypiorek. Wszystko razem mieszamy . Przechowujemy w lodówce.
Sos tatarski - nieodzowny dodatek do pasztetów i pieczeni

3 komentarze:

Izaa pisze...

mam zamiar zrobić w tym roku pasztet więc i Twój sos chętnie wypróbuję...pozdrawiam

Izaa pisze...

sos wiele razy robiłam bo to moja ulubiona wersja ale jakos tak wyszlo że dopiero teraz wrzuciłam na bloga. Przepis świetny

codojedzenia pisze...

Wyglada bardzo apetycznie!

Najpopularniejsze w tym miesiącu