Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 torebka ryżu (100g)
- rosół
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany*
- 1 do 2 łyżek mąki pszennej
- 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
- cukier do smaku
Mielone mięso drobiowe mieszamy z ugotowanym ryżem i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, wkładamy do garnka z rosołem (klopsiki mają być przykryte). Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Śmietanę mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy według własnego gustu solą, pieprzem i cukrem. Całość możemy posypać posiekanym koperkiem.
*Dodatek śmietany nie jest konieczny. Danie jest wtedy bardziej dietetyczne. Próbowałam obu wersji i zarówno jedna jak i druga jest smaczna.
Danie to jest dobrym pomysłem na szybki obiad, kiedy dzień wcześniej zmielimy mięso i ugotujemy ryż to na drugi dzień w przeciągu 20 minut możemy podawać danie na stół.
3 komentarze:
czasem robię podobne.... i bardzo mi smakują..;) pozdrawiam
Lubię sobie przejrzeć co było popularne kilka lat temu
Dzień dobry,
Mam pytanie czy mieszankę smietany, kincentratu i mąki wlewamy do rosołu i zagotowujemy?
Pozdrawiam
Prześlij komentarz