Surówka z kiszonej kapusty, czy kwaszony ogórek to najczęstszy dodatek do drugich dań w czasach mojego dzieciństwa. Popularny szczególnie zimą, kiedy było niewiele innych dostępnych świeżych warzyw. Współczesne czasy oferują nam całą plejadę warzyw i owoców przez cały rok, niemalże w każdym warzywniaku. Ale i dzisiaj
surówka z kiszonej kapusty, mimo dużej konkurencji atrakcyjnych surówek i sałatek nie straciła na swojej popularności i w wielu domach jest dodatkiem do piątkowej
ryby. Dlatego moją dzisiejszą propozycją, zainspirowaną kwietniowym numerem "Kobiety i Życia" są ogórki kwaszone faszerowane kiszoną kapustą. Ten niecodzienny sposób podania dodatku sprawi, że nasze drugie danie bardzo zyska na atrakcyjności. Poniżej przedstawiam przepis na ten super kwaśny kwaszono-kiszony dodatek:
Składniki:
- 4 ogórki kwaszone duże
- 10 dkg kiszonej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1/4 jabłka
- 1/2 małej cebuli
- cukier do smaku
- pieprz
- olej lub oliwa
Wykonanie:
Ogórki kwaszone (ja zawsze używam swoich) obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Marchewkę i jabłko obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Kapustę kiszoną drobno siekamy, łączymy z marchewką, jabłkiem i cebulą. Doprawiamy cukrem, pieprzem i olejem lub oliwą. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na pół godziny do przegryzienia się smaków. Po tym czasie faszerujemy połówki ogórków. Możemy je dowolnie udekorować. Jest to prosty, ale bardzo smaczny dodatek, idealny do dań rybnych i nie tylko.
6 komentarzy:
Takiej wersji nie znam! Uwielbiam wszystkie kwaszonki, myślę, że warto spróbować. Pozdrawiam ciepło:)
Ja też jestem zaskoczona takim połączeniem:)
I jedno i drugie lubię, więc w zespole pewnie jeszcze lepsze;)
Anna-Maria i sowa nie sowa sałatka jest zaskakująca w połączeniu, ale dla lubiących dużą kwaśność jest bardzo ciekawa. Dzięki za miłe opinie.
ooo fajne połączenie lubię i ogórki i kapustę..;)
Bardzo ciekawa przystawka
Świetny pomysł;) i przy weekendzie na pewno go wykorzystam;)
Prześlij komentarz