piątek, 28 maja 2010

Przystawka grecka - gdy mamy ochotę na coś innego

Przystawka grecka - gdy mamy ochotę na coś innego
Są takie dni, kiedy mamy ochotę zjeść coś innego, ale sami nie umiemy sprecyzować coby to miało być. Ja wtedy mówię, że coś za mną chodzi i nie jest to głodek znany z reklam w telewizji :) Zazwyczaj dzieje się tak, kiedy nie mamy już ochoty na zwykłe kanapki, banalną jajecznicę, czy powszedni biały ser. Zaczynam w takiej sytuacji przeszukiwać zgromadzone przepisy kulinarne, a jest w czym szukać. Zazwyczaj wystarczy mi rzut oka na składniki potrawy, abym mogła stwierdzić, że to jest to!. Tak też było z przystawką grecką. Przeczytałam skład i już wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jedyną przeszkodą dla mnie był wtedy brak krajowych pomidorów. Sami wiecie, że smak i zapach tego warzywa w środku zimy wiele pozostawia do życzenia. I chociaż na te najsmaczniejsze pomidory wygrzane w lipcowym słońcu trzeba jeszcze trochę poczekać, to ja już dłużej nie chciałam odkładać momentu spróbowania tego dania. Przystawka grecka okazała się bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Inspirację zaczerpnęłam z PP nr 1/2010. A oto przepis na smaczną przystawkę grecką:

Składniki:
  • kilka plastrów salami, może być w przyprawach
  • opakowanie sera feta
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano lub przyprawa Bruschetta*
  • mielony pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki, dodajemy oliwę i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry. Na talerzu rozkładamy salami, rozsmarowujemy fetę (możemy też kłaść plastry fety, jeżeli da się nam pokroić) i na to układamy plastry pomidora. Na pomidora nakładamy farsz czosnkowo-cebulowy i posypujemy oregano.
*Ja oregano zastąpiłam przyprawą Bruschetta, w której skład wchodzą: suszone pomidory, majeranek, oregano, bazylia i papryka. Nadmienię jeszcze, że ta mieszanka przyprawowa nie zawiera w sobie żadnych dodatków konserwujących i polepszaczy smakowych.
Danie to podajemy jako przystawkę lub jako samodzielne danie np. kolacyjne z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Przystawka grecka - gdy mamy ochotę na coś innego

11 komentarzy:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Wspaniałości! Właśnie zrobiłaś mi ochotę na coś takiego!
Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Ewa, wygląda naprawdę zachęcająco. Na potrzeby mojej rodziny będę musiała zastąpić salami jakąś inną wędlina. Dieta i salami nie chodzą w parze... Może szynka parmeńska... Czy możesz mi coś doradzić?

Ewa pisze...

Anno-Mario cieszę się, że jestem inspiracją.
Lepszysmak myślę, że z szynką parmeńską lub jakąś wędliną drobiową będzie też bardzo smaczne.

dorota20w pisze...

bardzo fajny pomysl !

wiosenka27 pisze...

Bardzo apetycznie:)

Anonimowy pisze...

o kurcze bardzo lubię kuchnię grecką i taką przystawkę z chęcią bym zjadła a wiesz co ... idealna na małe przyjątko dla gości ;)

Izaa pisze...

wygląda smacznie trzeba będzie kiedy spróbować...;)

anytsujx pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :)

ilka_86 pisze...

mmm... jaka smaczna przekąska:)

Chuda pisze...

Przepysznie wyglądają!

chanya13 pisze...

Pięknie się prezentuje, a do tego składniki to same pyszności.

Najpopularniejsze w tym miesiącu