Składnki:
- 40 dkg mięsa wieprzowego - szynki lub karczku, lub łopatki
- nieduży kawałek słoniny (jeżeli używamy mięsa bez przerostów tłuszczu)
- mała cebula
- 1 mała bułka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta
- ser feta
Bułkę namaczamy w wodzie i po chwili dokładnie odciskamy. Mielimy surowe mięso, bułkę i cebulę. Dodajemy sól i pieprz do smaku (odrobinę kosztuję, ale zawsze zanim dodam surowe jajko). Następnie dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy z mięsa kulkę, nieco spłaszczamy i na środek wkładamy kawałek sera feta. W dłoniach formujemy owalne kotlety, uważając na farsz, aby nie wyszedł na zewnątrz. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
A teraz kilka moich uwag co do tego dania.
Ja podobnie jak moja mama nigdy nie dodaję do masy na kotlety podsmażanej cebuli. Rodzaj mięsa jaki używamy do kotletów może być dowolny, ja podałam tylko te, które najczęściej stosuję. Można też oczywiście zastosować kilka gatunków na raz (wieprzowe, wołowe, cielęce, drobiowe). Nigdy nie kupuję mięsa mielonego pakowanego. Dlaczego? Przeczytajcie skład, a będziecie znali odpowiedź. Zazwyczaj też przygotowuję więcej z myślą o zamrożeniu lub podaniu na drugi dzień w sosie lub po odgrzaniu w piekarniku (nigdy raz usmażonych kotletów nie odsmażam ponownie).
Specjalnie też dla moich dzieci robię dwa kotlety bardzo cienkie i bez sera, z myślą o ich ulubionych domowych "burgerach". Co do kotleta mielonego w wersji tradycyjnej (bez sera) moje dzieci mówią jednym głosem: lubimy!!! Mam więc ułatwione zadanie przy serwowaniu tego dania na obiad.
17 komentarzy:
pyszne robię takie pieczone z fetą i pieczarkami :-) pozdrawiam
ostatnio odkryłam smak mielonego połączonego z fetą, pycha! tak "fetowa niespodzianka" w środku to super pomysł
Feta do środka to świetny pomysł :)
super pomysł... ja mielone najbardziej lubię z buraczkami..;)..pozdrawiam
wyglądają megaapetycznie!
Apetyczne. Ja kilka razy zrobiłam z mozzarellą, też bardzo smaczne.
z feta juz kilkakrotnie robilam-pycha :)
Ewo! Jak zawsze świetny pomysł! Mój synek uwielbia mielone, ale z fetą nigdy nie robiliśmy! Na szczęście mamy właśnie bardzo podobne gusta jedzeniowe, więc jestem pewna, że wszystkim będzie smakowało!
Pozdrowienia serdeczne:)
ja robie takie mielone z fasoli albo brokułów, tez z feta, dodaję jeszcze szczypiorek i natkę. bo ze mnie wegetarianka :)
mmm... jakie pyszne te Twoje kuleczki:) mniam
Świetne urozmaicenie!
wyglądają smakowicie !
Ja też lubię takie urozmaicenia :) bardzo smacznie!
pozdrawiam
Propozycja wprost dla mnie, lubię kotlety mielone a w połączeniu z fetą to już musi być uczta dla podniebienia. Pozdrawiam.
U mnie wczoraj były ze szczypiorkiem, ale z fetą też koniecznie muszę spróbować:)
Rzeczywiście ciekawe to połączenie z fetą, rzadko jej używam, najczęściej do sałatek. Może warto spróbować fety na ciepło:)
Pozdrawiam:)
właśnie powinno się cebulę podsmażać wtedy kotlety smażone nie są takie "ciężkie"
Prześlij komentarz