piątek, 15 października 2010

Udziec z indyka z musem żurawinowym

Udziec z indyka z musem żurawinowym
Ciasta, desery, przekąski, mięsa, sałatki, zupy - jest tego bardzo dużo... Czasami aż się zastanawiam, co tym razem przygotować wyjątkowego i niebanalnego na niedzielę. Przeszukuję różne książki kulinarne, gazety, internet, pożółkłe karteluszki, aby w końcu wybrać jeden interesujący przepis. Zdarza się także, że łączę kilka pomysłów i eksperymentuję z nimi. Tak najczęściej dzieje się w przypadku wszelkiego rodzaju mięs i sałatek. Muszę przyznać, że tego rodzaju kombinowane dania lubię przygotowywać i nie boję się mieszania smaków. W moim domu często zamiast sklepowych wędlin serwuję rodzinie i gościom różnego rodzaju pieczenie i pasztety. Ale nawet bardzo smaczny, swojski pieczony karczek, boczek, czy pasztet po pewnym czasie może się nam znudzić. W odpowiedzi na taką ewentualną smakową nudę proponuję dzisiaj duszony udziec z indyka. Mięso to tak jak i polędwiczki wieprzowe nazywam "plastyczne" z powodu małych nakładów czasowych na przygotowanie z nich posiłku. Niewiele pracy i zabiegów kulinarnych, a otrzymujemy w efekcie miękką, delikatną i soczystą potrawę. Taki właśnie przepis na duszony udziec z indyka z musem żurawinowym prezentuję poniżej:

Składniki:
  • 1 duży udziec z indyka lub 2 mniejsze (bez kości)
  • dowolna mieszanka przypraw *
  • olej
  • 1/2 do 3/4 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Mięso obtaczamy w przyprawach i pozostawiamy na około 1 godzinę w lodówce. Następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju z wszystkich stron. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego, przykrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości około 1 godziny. W trakcie duszenia uzupełniamy wodę, tak aby zawsze było jej około 1cm. Mięso jest gotowe, kiedy łatwo możemy wbić w nie widelec (aby się upewnić zawsze możemy po prostu troszeczkę spróbować).
Tak przygotowany udziec możemy podać jako drugie danie lub po wystudzeniu (najlepiej po 12 godzinach w lodówce) jako zimną płytę. Pokrojony w plastry udziec podaję najczęściej z dodatkiem musu z surowych żurawin, który prezentowałam już na blogu w ubiegłym roku. Dobrze też smakuje z sosem tatarskim, wszelkiego typu marynatami - np. śliwkami w occie, czy ogórkami po żydowsku.
* W skład mojej ulubionej mieszanki wchodzą: papryka, czosnek, pieprz, majeranek, rozmaryn i sól.
Udziec z indyka z musem żurawinowym

18 komentarzy:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ewo! Gdzie się podziewałaś? Ale wracasz z takimi pysznościami, że wybaczam tą przerwę;) Pozdrawiam!

Panna Malwinna pisze...

pięknie podany obiadek;)

Szarlotek pisze...

To prawda, same pyszności :) I jak pięknie wpisują się w Różowy tydzień :)

ilka_86 pisze...

mmm... jakie pyszności!:) pięknie i elegancko podane:)

dagmara_65 pisze...

Ewuniu jak zwykle pięknie i apetycznie zrobiłaś kolejną potrawę. Z pewnością skorzystam z Twojego przepisu , bo bardzo sobie cenię udziec z indyka.

ulcik pisze...

Ewo, cudowny udziec :)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Aniu, cóż muszę się przyznać... opanowało mnie jesienne lenistwo, ale obiecuję poprawę, tym bardziej ,że za chwilę mija rok kiedy założyłam bloga :)
Malwino, Ilka, Dagmaro, Ulcik - dziewczyny dziękuję za miłe słowa.

Anonimowy pisze...

Ja do tej pory zawsze piekłam pierś z indyka, ale czas wypróbować nowy przepis! Dzisiaj nawet kupiłam takie dwie ładne polędwiczki z indyka i jutro na obiad zrobię je tak jak Ty polecasz:) Pzdr Aniado

dorota20w pisze...

mniam
to musi być pyszne !

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Aniado ja też czasami piekę w rękawie, ale duszony udziec wydaje mi się, że jest bardziej soczysty.
Doroto :)

Izaa pisze...

ale apetycznie wygląda... ja dawno żadnego mięsa nie robiłam, chyba czas nadrobić zaległości...;)

kabamaiga pisze...

Udziec z indyka do tej pory piekłam, ale spróbuję i Twojej wersji. A mus żurawinowy brzmi cudnie, no i jest banalny do zrobienia.

Kuba pisze...

Bardzo ładnie podane, bardzo smakowite danie! Pozdrawiam!

mania179 pisze...

Uwielbiam żurawinę! Cudowne danie, pozdrawiam.

mania179 pisze...

Uwielbiam żurawinę! Cudowne danie, pozdrawiam.

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Izaa, Kabamaiga, Kuba, mania 179 dzięki za miłe słowa :)

skoraq cooks pisze...

ach ślinka mi cieknie :-)

jerzy pisze...

Właśnie ostatnio bardzo polubiłem mięsa z żurawiną. dziękuję za interesujący przepis

Najpopularniejsze w tym miesiącu