Składniki:
- 40 - 50 dkg filetów z białej ryby (mrożonych lub świeżych)
- 1 średni ugotowany ziemniak (najlepiej zostawić z obiadu z poprzedniego dnia)
- 1/2 małej cebuli
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
Filety z ryby (jeżeli używamy mrożonej to wówczas musimy wcześniej rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody) przepuszczamy przez maszynkę wraz z ziemniakiem i cebulą. Do przepuszczonej masy dodajemy jajko i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli masa jest rzadka dodajemy łyżkę lub dwie bułki tartej i chwilę czekamy aż zwiąże masę (masa z ryb nie jest tak gęsta jak masa na mięsne kotlety mielone, dlatego proszę tym się nie sugerować przy dodawaniu bułki - bułka dodana do masy jest potrzebna tylko wówczas, gdy w ogóle nie udaje się nam uformować kształtnego kotleta). Z tak wyrobionej masy kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie na złoty kolor. Kotlety rybne najczęściej podaję z sosem koperkowym, a jeżeli z niego rezygnuję, to do masy rybnej czasami dodaję koperek lub natkę pietruszki. Przepis na sos koperkowy jest taki sam, jak podałam w przepisie na Pierś drobiową w sosie ananasowo-koperkowym (tutaj pomijamy oczywiście dodatek ananasa i jego sok).
Drukuj...
13 komentarzy:
Wiesz, że zupełnie zapomniałam o takich kotletach! Dzięki za przypomnienie!
Twoje wyglądają naprawdę bardzo apetycznie :) Pzdr Aniado
fajny pomysł na obiad, kiedy zaczęłam się zagłębiać w skład sklepowych kotletów rybnych nieźle się przeraziłam, z tego przepisu na pewno skorzystam
mój synek uwielbia takien kotleciki. Zupełnie o nich zapomniałam :) I mam akurat filety w zamrażalniku :))
Dzieciaki to wręcz uwielbiają:)
A moje jakoś nie przepadają. Chyba muszę to zmienić.
Wow! to musi być pyszne !
pamietam moja mama podobnie robiła...;):)
Nie tylko dzieci za takimi kotlecikami przepadają;)
Nie tylko dzieciaki, bo znam takiego co by oddał wszystko za rybkę bez ości :)
Bardzo lubię takie kotlety. Ja ostatnio robię z ugotowanym ryżem. Są pyszne... szczególnie ze świeżego dorsza :-))
Jeden z fajniejszych przepisow. W domu je robiąc mamy pewność że damy dobre mięso a nie takie jak w restauracjach :)
Dzieki za przepis ;)
kotlety jak z przedszkola pycha
Chyba nie jestem typowym smakoszem schabowych - bo smakowo znacznie bardziej cenię mielone, i super że jest taki przepis bo już od dawna myślę o takich mielonych
Prześlij komentarz