środa, 13 lipca 2011

Kotleciki mielone w drobiowych ubrankach

Kotleciki mielone w drobiowych ubrankach
Kotleciki mielone w drobiowych ubrankach to danie obiadowe zaskakujące nie tyle zawartością składników, co sposobem ich "ubrania". Nie zawsze musi nas porywać wyszukane wnętrze, ale od czasu do czasu może nas zaskoczyć ciekawa forma zewnętrzna potrawy - odwrotnie niż to bywa w życiu :) Kotleciki, które dzisiaj proponuję, to nic innego jak wieprzowe mięso mielone z dodatkami, zawinięte w drobiowe skórki. Owszem, z wnętrzem możemy jak najbardziej poeksperymentować, tworząc coraz to inne smakowo wersje tego dania. Tak przyrządzone kotleciki są smaczne zarówno na gorąco, jak i na zimno, dlatego możemy je podawać nie tylko jako drugie danie. Zapraszam do skorzystania z dzisiejszego przepisu:

Składniki:
  • 18 skórek z udek kurczaka
  • 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 200g pieczarek
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • olej
Wykonanie:
Skórki z udek myjemy, osączamy z wody ręcznikiem papierowym. Potem lekko oprószamy solą. Do bułki tartej dolewamy szklankę gorącej wody (najlepiej wrzącej), szybko mieszamy i dodajemy do mięsa mielonego. Paprykę, cebulę i pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i z masy formujemy niewielkie kotleciki. Na każdą skórkę kurczaka nakładamy kotlecik i ciasno zawijamy w roladki (tak jak zawijamy gołąbki). Układamy na wysmarowanej olejem blaszce lub naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180C około 45-60 minut. W połowie pieczenia każdy kotlecik polewamy wytworzonym sosem. Kotleciki są gotowe, kiedy na wierzchu skórka jest opieczona na zloty kolor.
Jedyną trudnością może się okazać pozyskanie większej ilości skórek drobiowych. Ja pozyskuję je z udek kurczaka. Kiedy kupuję udka na zupę, to najpierw obieram je ze skórek. Skórki w woreczku zamrażam i kiedy uzbieram ich odpowiednią ilość, wówczas wykorzystuję je do tego dania. Skórki z udek kurczaka bardzo łatwo odchodzą od reszty, wystarczy naciąć nożem wzdłuż pałki (część udka), a później delikatnie, aby ich nie porozrywać, podważać palcami.
Inspiracją do tego przepisu była gazetka "Przepisy czytelników Nr 4/2011"
Drukuj...
Kotleciki mielone w drobiowych ubrankach

8 komentarzy:

Aciri pisze...

Trochę z nimi zabawy (trzeba się najpierw o pozyskanie skórek zatroszczyć:)), ale efekt zdecydowanie wart zachodu.

Izaa pisze...

Ewo...;) pięknie wyglądają i muszą być pyszne jak będzie chłodniej to się skuszę bo teraz mam lenia i nie chciałoby mi się robić:)pozdrawiam

Ewa smaczniutkie.pl pisze...

Aciri rzeczywiście to jest jedyny problem :)
Izaa daj znać czy smakowało jak już zrobisz.

Monica pisze...

Pracochłonne, ale jaki efekt! I pewnie smakują bosko :)

Beata pisze...

Smacznie wyglądają a do tego jaka ciekawa nazwa ;D pozdrawiam

ilka_86 pisze...

pyszne te mięsne ubranka :) mniam

Dagmara pisze...

Bardzo ciekawy przepis! Zapisuję do zrobienia! Pozdrówki cieplutkie :)

Anonimowy pisze...

Ewa, takiej wersji jeszcze nie widziałam! Na pewno do wypróbowania, tylko muszę najpierw "pozyskać" te skórki ;) Pzdr Aniado

Najpopularniejsze w tym miesiącu