Składniki:
- 18 skórek z udek kurczaka
- 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki bułki tartej
- 200g pieczarek
- 3 jajka
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- olej
Skórki z udek myjemy, osączamy z wody ręcznikiem papierowym. Potem lekko oprószamy solą. Do bułki tartej dolewamy szklankę gorącej wody (najlepiej wrzącej), szybko mieszamy i dodajemy do mięsa mielonego. Paprykę, cebulę i pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i z masy formujemy niewielkie kotleciki. Na każdą skórkę kurczaka nakładamy kotlecik i ciasno zawijamy w roladki (tak jak zawijamy gołąbki). Układamy na wysmarowanej olejem blaszce lub naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180C około 45-60 minut. W połowie pieczenia każdy kotlecik polewamy wytworzonym sosem. Kotleciki są gotowe, kiedy na wierzchu skórka jest opieczona na zloty kolor.
Jedyną trudnością może się okazać pozyskanie większej ilości skórek drobiowych. Ja pozyskuję je z udek kurczaka. Kiedy kupuję udka na zupę, to najpierw obieram je ze skórek. Skórki w woreczku zamrażam i kiedy uzbieram ich odpowiednią ilość, wówczas wykorzystuję je do tego dania. Skórki z udek kurczaka bardzo łatwo odchodzą od reszty, wystarczy naciąć nożem wzdłuż pałki (część udka), a później delikatnie, aby ich nie porozrywać, podważać palcami.
Inspiracją do tego przepisu była gazetka "Przepisy czytelników Nr 4/2011"
Drukuj...
8 komentarzy:
Trochę z nimi zabawy (trzeba się najpierw o pozyskanie skórek zatroszczyć:)), ale efekt zdecydowanie wart zachodu.
Ewo...;) pięknie wyglądają i muszą być pyszne jak będzie chłodniej to się skuszę bo teraz mam lenia i nie chciałoby mi się robić:)pozdrawiam
Aciri rzeczywiście to jest jedyny problem :)
Izaa daj znać czy smakowało jak już zrobisz.
Pracochłonne, ale jaki efekt! I pewnie smakują bosko :)
Smacznie wyglądają a do tego jaka ciekawa nazwa ;D pozdrawiam
pyszne te mięsne ubranka :) mniam
Bardzo ciekawy przepis! Zapisuję do zrobienia! Pozdrówki cieplutkie :)
Ewa, takiej wersji jeszcze nie widziałam! Na pewno do wypróbowania, tylko muszę najpierw "pozyskać" te skórki ;) Pzdr Aniado
Prześlij komentarz