Składniki:
- 1/2 słoika buraczków marynowanych całych (słoik o pojemności 370ml) *
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 ogórki marynowane
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- sól, pieprz
Buraczki i ogórki odsączamy z zalewy, jajka obieramy ze skorupek. Wszystko kroimy w kostkę. Dodajemy majonez (tuż przed spożyciem) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Sałatka jest najlepsza tuż po zrobieniu. Jeżeli chcemy ją pozostawić na drugi dzień musimy liczyć się z tym, że podejdzie wodą.
Proporcje tego przepisu są policzone na 2 osoby.
* Buraczki marynowane w całości kupujemy gotowe lub też marynujemy sami. Ja przyznaję się :) najczęściej korzystam z gotowych ze sklepu.
Drukuj...
6 komentarzy:
Jakbyś jeszcze dorzuciła tu śledzie to mój Dawid by Cię na rękach nosił :)
Ewo! Jesteś! I są zapowiedziane buraczki! Pysznie!
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
Witaj po przerwie! Będę kukać:)
świetny dodatek:) a buraczki polubiłam od jakiegoś czasu, więc przepis do zrobienia;)
Ja buraczki uwielbiam więc wszystko co z nimi także...;) bardzo apetyczne sałatki...Ewo nie wiedziałam że jesteś z GD latem bywałam co dwa tygodnie tam. Następnym razem jak będę jechała dam znać na maila;)...pozdrawiam Iza
Polko może być i ze śledziem :)
Aniu jetem, jestem !
Sowa witaj :)
Ilka wypróbuj koniecznie.
Iza nie jestem z Gdańska.
Prześlij komentarz