Składniki ciasta:
- 1/2 kg mąki
- 25 dag masła
- 10 dkg cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zagniatamy z podanych składników, dzielimy na dwie części i pieczemy w 180 C na złoty kolor. Przy wyciąganiu musimy uważać, aby nie połamać blatów ciasta. Ciepłe są bardzo kruche.
Składniki masy:
- 25 dkg masła
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 30 dkg chałwy waniliowej
- 1/2 litra mleka
- wódka do nasączenia blatów ciasta
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie studzimy. Ucieramy masło i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Pod koniec dodajemy rozdrobnioną chałwę i masę odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Placek spodni umieszczamy na paterze i namaczamy alkoholem. Wykładamy masę, przykrywamy drugim plackiem i nasączamy go alkoholem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Ja zawsze wybieram polanie polewą. Przepis na polewę czekoladową znajdziecie w przepisie na puszysty sernik z brzoskwiniami.
Proporcje na to ciasto są podane na dużą blaszkę. Ja proporcje tym razem zmniejszyłam, aby pasowały na wielkość mojej blaszki tzn.24/28cm. Ciasto zrobiłam z 35 dkg mąki, 20 dkg masła, 2 żółtek i 1 łyżki śmietany, a masę z 20 dkg masła, 1/2 opakowania budyniu i 20 dkg chałwy.
Blaty ciasta należy nasączać alkoholem na paterze lub tacy, na której zamierzamy trzymać ciasto, gdyż po nasączeniu robią się miękkie i łamią się przy przenoszeniu. Jeżeli komuś alkohol nie odpowiada lub ciasto wykonuje z myślą o dzieciach, to oczywiście może pominąć nasączanie alkoholem.
Drukuj...
7 komentarzy:
bardzo apetyczne ciacho :)
kiedyś nie lubiłam chałwy od jakiś dwóch lat mi zasmakowała...;) ciasto wygląda bardzo ładnie i na pewno by mi smakowało:):) pozdrawiam
moja mama zakochałaby się w tym cieście- jest wielką miłośniczką chałwy;)
pozdrawiam
oj chałwa , to bym zjadła - uwielbiam wszystko co chałw-owe
Przepis wędruje do mojej mamy :), która poluje na każde ciasto z chałwą ;D
Pozdrawiam Ewuś :)
Jako wielka miłośniczka chałwy wyciągam rękę po przepis:)
Moja mama podobnie, też byłaby zachwycona tym ciastem:) Zresztą ja też jestem, pycha:)
Prześlij komentarz