Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 20 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 6 suszonych moreli
- 1 łyżka posiekanego świeżego lub mrożonego koperku
- sól
- pieprz
- papryka
- dowolna przyprawa do kurczaka (u mnie mieszanka papryki słodkiej, czosnku, soli, pieprzu, rozmarynu i majeranku)
- olej
Piersi z kurczaka myjemy i ostrym nożem rozcinamy w środku kieszeń uważając, aby nie podziurawić mięsa. Morele siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną papryką. Dosypujemy posiekany koperek i dokładnie wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany farsz wkładamy do rozcięcia - kieszeni w piersiach kurczaka. Obsypujemy dowolna przyprawą. Obsmażamy na oleju z wszystkich stron na złoty kolor, a następnie podlewamy niewielką ilością wody około 1/3 szklanki. Przykrywamy i dusimy do miękkości do czasu aż woda cała odparuje. Trwa to około 40 minut.
W tym daniu ważne jest połączenie dwóch a nawet trzech gatunków mięs: delikatnego drobiowego i bardziej wyrazistego w smaku wieprzowego lub mieszanego wieprzowo-wołowego. Nie polecam do farszu mięsa drobiowego, gdyż danie w całości byłoby zbyt mdłe w smaku.
Ja zazwyczaj podaję tę potrawę na zimno, na drugi dzień po całej nocy spędzonej w lodówce. Tak jak już wspomniałam na wstępie dobrze też sprawdzi się na ciepło np. na obiad tuż po przygotowaniu.
Drukuj...
6 komentarzy:
Ewo...bardzo fajna propozycja...;)i na pewno pyszna lubie takie faszerowane mięska..;))) pozdrawiam
Ewuś super :)
Skusiłabym się na kanapkę z takim mięskiem:)
Pyszny pomysł :)
Bardzo fajny pomysł!
Pomysł rewelacja :)
Dziewczyny dziękuję za komentarze :)
Prześlij komentarz