Składniki:
- 1 kurczak z rożna
- 2 torebki ryżu (ja używam parboiled)
- 1 puszka ananasa w lekkim syropie
- spora garść rodzynek
- majonez
- sól
- świeżo zmielony pieprz kolorowy lub zielony
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Kurczaka obieramy od kości i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wystudzony ryż mieszamy z kurczakiem, ananasem pokrojonym w kostkę, rodzynkami i majonezem. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Ilość majonezu zależy od Waszych upodobań. Ja daję tyle, aby sałatka się "skleiła". Najlepiej smakuje podana po kilku godzinach schłodzenia w lodówce. Nic nie traci w smaku przechowywana w chłodnym miejscu przez kilka dni. Kurczaka z rożna zastępowałam też filetem gotowanym lub duszonym, ale moim zdaniem wersja oryginalna smakuje najlepiej.
Drukuj...
3 komentarze:
Mmm...pyszności! Lubię sałatki z dodatkiem ananasa:) Moją "top" jest żółta sałatka z czosnkiem: http://nemi-habibi.blogspot.com/2010/07/zota-saatka.html
bardzo lubię takie połączenia w sałatkach kurczaka z ananasem...;)
Nemi też ją znam.
Iza to tak jak ja :)
Prześlij komentarz