Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 4-6 pieczarek
- 1/2 cebuli
- przyprawa do kurczaka (sól, papryka, estragon, majeranek, czosnek)
- olej
- 1 jajko do smarowania
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na parzystą ilość kwadratów o wymiarach około 8 cm na 8 cm. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podobnie jak pieczarki i cebulę. Wszystko razem podsmażamy na oleju. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy aż do odparowania wody. Porcję farszu nakładamy na środek kwadratu, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi pomagając sobie widelcem (końcem widelca dociskamy ciasto). Tak przygotowany kwadrat smarujemy rozbełtanym jajkiem. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem francuskim. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku w 180C. Jeszcze gorące podajemy z dowolnym sosem. Ja podałam z sosem tzatzyki. Jeśli chcecie poeksperymentować, to farsz możecie przygotować zupełnie z innych składników, wg własnego pomysłu i ulubionego smaku.
Drukuj...
7 komentarzy:
Wygląda wspaniala :) Muszę wybpróbować. Dzięki za przepis. Pozdrawiam
Zgadzam się z Twoim postem. Nie trzeba mieć dużych zdolności kulinarnych, zasobnego portfela, ale nutkę fantazji i można wyczarować pyszne danie. Twoje poduszeczki wyglądają bardzo apetycznie :)
Ewo u mnie też ciasto francuskie zawsze jest ;) tak w razie czego. A Twój pomysł bardzo mi sie podoba ;))
A można je jeść później na zimno, czy nie bardzo?
Anonimowy można, ale nam smakowały bardziej na ciepło. Kiedy wystygnął można je zawsze podgrzać w piekarniku.
Fajny pomysł na smaczne danie
Też uwielbiam połączenie ciasta francuskiego z farszem mięsnym
Prześlij komentarz