Składniki:
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 twarożek (u mnie sernikowo-kanapkowy)
- kilka gałązek drobnego szczypiorku
- 2-4 rzodkiewki
- śmietana
- sól
- pieprz
Ogórek dobrze myjemy i nacinamy specjalnym nożem do dekoracji w rowki co kilka milimetrów. Następnie kroimy go w talarki. Twarożek rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę serową nakładamy łyżką na talarki ogórka lub wyciskamy ze szprycy.
Przepis ten nie zawiera dokładnych proporcji, gdyż wszystko zależy od tego, ile chcecie przygotować porcji takich medalionów. Pomysł na to wiosenne danie zaczerpnęłam z "Książki kucharskiej dla samotnych i zakochanych" M. Lemnis i H. Vitry.
Drukuj...
5 komentarzy:
Idealne na lekką przekąskę, a talerz świetny:)
Ewa, wspaniały zastrzyk witamin na wiosnę! I jak pięknie podany :) Pzdr Aniado (Lepszy Smak)
Ps. Talerzyk-liść cudownie podkreśla wiosenny charakter tej przekąski!!!
Nemi dzięki :)
Aniu też tak uważam, że talerzyk jest bardzo wiosenny :):):)
Bardzo fajny pomysł ;) muszę zrobic bo moja córcia uwielbia ogórki zielone i serek
Ogórki z serem w jakiej kolwiek postaci to dla mnie pierwsze zwiastuny wiosny:-))
Prześlij komentarz