Składniki:
- 10 dkg kiszonej białej kapusty
- 10 dkg czerwonej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1/2 słodkiego jabłka
- sól
- cukier
- pieprz
- olej lub oliwa
Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchewkę, jabłko i czerwoną kapustę (możemy też kapustę drobno posiekać). Cebulkę siekamy w kostkę i przesalamy aby zmiękła. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i doprawiamy do smaku. Polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Taka porcja jest przewidziana na 2-3 osoby.
Przepis zasłyszany w moim osiedlowym sklepie warzywno-owocowym. W takich miejscach często panie stojące w kolejce lubią podzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami, dlatego tak lubię osiedlowe, małe sklepiki :)
Drukuj...
2 komentarze:
Ewo surówka wyglada wspaniale....i bedę musiała ją zrobić:) bo kiszoną kapustę jak i czerwoną bardzo lubię....pozdrowienia
Iza spróbuj, jest bardzo smaczna :)
Prześlij komentarz