Składniki:
- 1/4 młodej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1/2 małej cebuli
- szczypiorek
- koperek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- cukier
- sok z cytryny, ocet z jabłek lub ocet ryżowy
- olej
Kapustę drobno siekamy i lekko przesalamy, aby zmiękła. Marchewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami, cebulę siekamy w kostkę. Mieszamy wszystko razem w misce, doprawiamy do smaku przyprawami i lekko zakwaszamy np.sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Nie podaję dokładnych proporcji przypraw, gdyż wszystko zależy od Waszego smaku. Jedni wolą więcej pieprzu i np. octu a inni preferują bardziej na słodko z cukrem.
Następnym razem zaprezentuję Wam wersję nieco odmienną i myślę, że niektórych Was zaskoczę :)
Drukuj...
5 komentarzy:
Kocham młodą kapustę. Z chęcią zjadłabym taką suróweczkę (w asyście młodych ziemniaczków z koperkiem;))
bardzo fajna surówka, bardzo takie lubię
Jesteś:)
A surówka klasyczna i pyszna - jedna z moich ulubionych o tej porze roku!
Pozdrowienia:)
Mniam...zjałabym całą miskę;)
Uwielbiam tę sałatkę o tej porze roku
Prześlij komentarz