Składniki:
- 8-10 śliwek (ja używam węgierki) lub kilkanaście wiśni (mogą być mrożone)
- 4-5 łyżek wody
- cukier do smaku
- szczypta cynamonu
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się syropu wkładamy przepołowione i wypestkowane śliwki lub wiśnie i gotujemy około 5 minut (do chwili aż skórka na owocach straci swoją jędrność). Na koniec doprawiamy szczyptą cynamonu. Gorący syrop z owocami podajemy do ryżu z jabłkami, na który przepis już wcześniej publikowałam.
Drukuj...
4 komentarze:
Ewo uwielbiam ryż na słodko, a Twoja wersja bardzo mi się podoba ;)) pozdrawiam
Taki ryż robiła moja babcia jak byłem jeszcze mały. Smaczne wspomnienia
Faktycznie przepis przypomina o smakach z dzieciństwa. Można zrobić dobry deser ze zwykłego ryżu. U nas mama polewała taki ryż gęstym syropem żurawinowym albo brzoskwiniowym.
Bardzo mi przypadł do gustu ten pomysł z polaniem tego syropem owocowym na koniec. Brzmi to pycha.
Prześlij komentarz