Aromatyczne, wilgotne ciasto - doskonale sprawdza się nie tylko od święta, zwłaszcza ,że nie jest trudne w przygotowaniu. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie już prawie 60 lat, ale w dalszym ciągu nic nie stracił na swojej atrakcyjności. Moja Mama będąc jeszcze bardzo młodą dziewczyną często pomagała tzw. gospodyni przygotowującej przyjęcia weselne. Obecnie to już chyba zamierający "zawód", jeżeli tak go można nazwać. Gospodyni-kucharka przygotowywała całe menu z kilkoma młodymi i zaufanymi pomocnicami. Tym sposobem moja Mama weszła w posiadanie kilku ciekawych jak na tamte czasy przepisów na smaczne wypieki. Między innymi i na miodownik, który dzisiaj prezentuję. Ja z mężem i dziećmi bardzo go lubimy i dlatego często powraca na nasz stół. Przepis na miodownik mojej Mamy udostępniam dla Was poniżej:
Składniki:
- 1 szklanka roztopionego miodu
- 1 szklanka śmietany 18% lub 12% lub mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki (- 1 łyżka mąki + 1 łyżka kakao)
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Cukier ucieramy z masłem i stopniowo dodajemy resztę składników. W czasie ucierania ciasto może się zwarzyć, ale nie ma to znaczenia w efekcie końcowym. Wylewamy do wyłożonych papierem 2 blaszek keksowych (u mnie o wymiarach 10cm/25cm) i pieczemy w 180 C około 45 minut (do suchego patyczka). Wystudzony miodownik możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą. Dowolnie dekorujemy. Ja udekorowałam marcepanem. Miodownik można też zrobić z połowy porcji na jedna blaszkę i tak ja najczęściej robię.
Drukuj...
6 komentarzy:
Takie sprawdzone przepisy, które są z nami od wielu lat cieszą i smakują najbardziej:) Z miłą chęcią poczęstuję się:)
apetyczni wygląda:)
Ewo...cudnie wygląda to ciasto
Postanowiłam zrobić go na święta. Gratuluję nagrody w konkursie z babeczkowo.pl.
Wygląda apetycznie a ja uwielbiam wilgotne ciasta
Bardzo lubie takie ciasta. Musi byc pyszne!
Prześlij komentarz