Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15 dkg masła
- 10 dkg zmielonych migdałów
- 2 jajka
- 8 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- marcepan gotowy lub własny
- krem orzechowy i dżem malinowy (wersja dla dzieci)
Wszystkie składniki oprócz nadzienia razem zagniatamy i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Ja wycinałam kształt pełnych kółek (spód) i kółek z dziurką w kształcie aniołka i choinki (góra). Pieczemy na złoty kolor w 180 C. Marcepan rozwałkowujemy i wycinamy tą samą foremką o kształcie pełnego koła. Przekładamy nim upieczone i wystudzone pierniczki. W wersji dla dzieci zamiast marcepanu pierniczki smarujemy kremem orzechowym i dżemem malinowym na zmianę oraz zamykamy górną częścią.
Drukuj...
8 komentarzy:
Smakowicie się prezentują;)
Ewo takie przekladane pierniczki muszą byc pyszne ;))) no i świetnie wyglądają
W takim gronie moj blog od jutra tez bedzie beznadziejny ;) Irytuja mnie takie wypowiedzi. Ciekawe kto je pisze? Trudno, zeby na swieta nie piec piernikow! To europejska tradycja.
Ewus pieknie wygladaja Twoje pierniczki! Moja mama bylaby nimi zachwycona (korzenie i marcepan).
Podsylam linka do obreczy/rantow/pierscieni cukierniczych: http://sklep.technica.pl/kuchnia/naczynia-kuchenne/formy-do-ciast/ranty-do-ciast-i-deserow/pierscien-kucharsko-cukierniczy-90-mm.html
Wesolych Swiat Ewus!
mialo byc "w takim razie" ;)
PS. Wiesz, ze masz wlaczona weryfikacje obrazkowa? Bardzo ciezko ja odczytac.
Ewo! Cudownych świąt Ci życzę:)
Pozdrawiam!
Takie pierniczki to istne cuda- beznadziejny jest ten kto krytykuje
złośliwie -kto nie docenia wysiłku -starania-
Za cudowne wykonane pierniczki
należy się wyróżniać - a nie-krzyczeć -marudzić -kaprysić -
Dziękuję :)
Witam ponownie,
dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na
podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :)
http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu
Prześlij komentarz