Składniki:
Ciasto:
- 12 dkg pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
- 8 dkg masła
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 kg gotowego zmielonego sera sernikowego
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- sok z całej cytryny
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 świeże owoce kiwi
Mieszamy pokruszone ciastka z orzechami i roztopionym masłem. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy dokładnie tortownicę o średnicy 24 cm (ja robiłam sernik z połowy porcji masy serowej, ale z całości ciasta). Ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy budyń i powoli wlewamy mleko, na koniec wlewamy rozbełtane jajka (wcześniej należy je rozbełtać w kubku) i miksujemy jeszcze tylko chwilę do połączenia składników. Masę serową wylewamy na spód i pieczemy w 150C z termoobiegiem około 60 minut. Sernik musi się tylko lekko przyrumienić brzegami, a środek powinien pozostać jasny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Zimny wkładamy na całą noc do lodówki. Dopiero po całej nocy w chłodzie dekorujemy pokrojonym w plasterki kiwi.
Jak już wspomniałam ja piekłam sernik z połowy porcji masy serowej, dlatego użyłam tortownicy. Cała porcja jest przewidziana na blaszkę.
Prezentowany sernik to efekt połączenia własnego pomysłu dwóch różnych przepisów. Wierzch i spód podpatrzony w listopadowym Poradniku Domowym, a przepis na środek - kremową masę sernikową - dostałam od znajomej.
Drukuj...
11 komentarzy:
pięknie wygląda, taki apetyczny:) mniam! uwielbiam serniki:)
Ewo...pieknie wygląda i tak wiosennie ;)
Sernik-marzenie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
wygląda bajecznie :) coś pysznego
Na przekór zimie:)
Slicznie wyglada :). Lekko kwaskowate kiwi musi sie dobrze komponowac ze slodkim sernikiem :).
Mam ostatnio jakąś obsesję na punkcie kiwi - jem jak szalona ;) A sernik wyszedł Ci wspaniały :)
Naprawdę polecam bo wszystko wyszło pysznie!
A może zamiast kiwi polać wykorzystać mus owocowy ze zmiksowanych owoców i syropów owocowych. Ciekawe jakby smakowało
Wow, rewelacyjnie wygląda! zapisuję do zrobienia :)
Kiwi daje zarówno pyszny smak jak i świetny efekt wizualny. Chcę więcej takich przepisów :)
Prześlij komentarz