Składniki:
- 2 białe kiełbasy surowe - około 20 dkg
- 6 ugotowanych jajek przepiórczych
- 1 surowe jajko
- 4 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej
Białą kiełbasę surową obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem. Jajka obieramy ze skorupek (jajka przepiórcze łatwiej obierać pod bieżącą wodą) i oblepiamy masą kiełbasianą. Pokruszone chrupki kukurydziane (wkładamy do woreczka i rozkruszamy np. wałkiem lub butelką szklaną) mieszamy z mąką. Kulki z białej kiełbasy zanurzamy w rozkłóconym jajku (można tę czynność pominąć), a następnie w panierce. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnym sosem np. tatarskim lub tak jak ja z musem z żurawiny.
Z tej ilości składników wyszło sześć kulek z białej kiełbasy. Inspiracją dla mnie był przepis z PP 3/2013.
Drukuj...
2 komentarze:
ładnie się prezentuje:)
Ewo super propozycja na wielkanoc;)
Prześlij komentarz