Składniki ciasta:
- 45 dkg mąki
- 25 dkg masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- sok z połówki cytryny*
- skórka starta z całej cytryny
- 2 łyżki cukru
- 20 - 30 dkg bakali (rodzynki, orzechy. daktyle, morele, migdały itp.)
- wiśnie z konfitury (najlepiej własnego wykonania)
- 15 dkg cukru pudru
- 3 żółtka
- 15 dkg roztopionego masła
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy z rantem na blaszkę. Pieczemy w 180 C na jasno złoty kolor. Na podpieczony spód wykładamy bakalie i wiśnie z konfitury.
Wykonanie polewy:
Ucieramy żółtka z cukrem do białości i następnie nadal ucierając robotem na wolnych obrotach wlewamy wolnym strumieniem roztopione, przestudzone masło. Polewa zwiększy swoją objętość. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto z bakaliami i wiśniami oraz zapiekamy 10-15 minut. Mazurek ten jest dość słodki pomimo małej ilości użytego cukru w cieście. Słodycz zdecydowanie nadają bakalie, wiśnie jak i polewa. Niestety nie powinniśmy zmniejszać ilości cukru w polewie, gdyż jest ona istotna w konsystencji ciasta po upieczeniu. Polewa ta po zapieczeniu tworzy z wierzchu chrupką skorupkę, a w środku pozostaje płynno-ciągliwa i tak właśnie ma być.
* Pomijam czasami dodatek soku z cytryny, gdyż powoduje on twardnienie ciasta.
Niekiedy mazurek ten robię w tortownicy o średnicy 24 cm i wówczas zmniejszam proporcje ciasta na 30 dkg mąki, 18 dkg masła, 2 żółtka, a polewę zmniejszam do 10 dkg cukru pudru, 2 żółtek i 10 dkg masła.
Drukuj...
7 komentarzy:
ja w tym roku mam zamiar zrobić swój pierwszy mazurek ;)) Ewo ten twój wyglada bardzo apetycznie i wierzę że jest pyszny. zapiszę go sobie
napewno jest smaczny:) wygląda świetnie:)
Musi być przepyszne – jutro wieczorem zrobię
W tym tygodniu zabieram się do zrobienia mojego pierwszego mazurka. Twój wygląda pięknie :)!
Ewa, mazurek wygląda fenomenalnie! To jest takie prawdziwe świąteczne ciasto - NA BOGATO :)
Pzdr i życzę Ci radości, uśmiechu oraz odpoczynku w gronie Najbliższych :)
Ania
A czy można zamiast konfitury owocowej, użyć syropu owocowego typu paola? Tylko to mam w domu, a do sklepu jet kawałek :P
Jeżeli syrop owocowy zawiera wiśnie to tak, a jeżeli jest to sam sok, to nie. Jeżeli jednak nie zdobędziesz konfitury wiśniowej(wiśnie w syropie) to tym razem pomiń ten dodatek. Smak będzie trochę inny , ale też dobry :)
Prześlij komentarz