Składniki:
- kilka kromek chleba blaszkowego wieloziarnistego
- kilka plastrów wędliny *
- kilka małych, podłużnych pomidorów
- gałązka pietruszki
- kilka czarnych oliwek
Kromki chleba przekrawamy na skos, aby uzyskać trójkąty. Okrągłą foremką wycinamy w polędwicy kółka takiej wielkości, aby mieściły się na chlebowych trójkątach. Pomidory przekrawamy na pół, a następnie nacinamy na 3/4 ich długości. Oliwki kroimy w poprzek na pół i znów na połówki. Część oliwek kroimy w bardzo drobną kostkę na przyszłe biedronkowe kropki. Na trójkąty z chleba nakładamy okrągłe plastry polędwicy i następnie zabieramy się za układani biedronek. Rozkładamy nacięte i lekko rozchylone połówki pomidorów, układamy czarne oliwki i na pomidorze kropki. Dekorujemy listkami pietruszki. Nie jest to może danie, które codziennie będziemy serwować rodzinie na śniadanie, ale raz z jakiejś miłej okazji czemu nie :)
* Ja użyłam polędwicy sopockiej, ale równie dobrze może to być zupełnie inna wędlina, ser żółty, czy też łosoś w plastrach.
Inspiracją dla mnie były zdjęcia znalezione na zagranicznych stronach.
Drukuj...
4 komentarze:
Śliczne kanapeczki! :)
jejku jakie sliczne na pewno by sie podobały mojej corci
Śliczne te kanaeczkiireoeng
W tego typu kanapkach można przemycic wiele składników odżywczych których nasze dzieci nie lubią, a są bardzo pożywne i przede wszystkim zdrowe. Prawdziwe delikatesy - internetowe przepisy moga jednak urozmaicic przepis nawet dla malego dziecka i byc wychowawcze ;]
Prześlij komentarz