Składniki:
- 8 polędwiczek z kurczaka lub filety z kurczaka
- 1 twarde jabłko
- 1 mała cebula
- 1/2-3/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
- 2 ząbki czosnku
- pieprz kolorowy
- sól
Przygotowujemy w misce marynatę z 2 łyżek oleju i 1 łyżki Maggi oraz rozgniecionych ząbków czosnku. Do marynaty wkładamy polędwiczki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie obsmażamy mięso na rozgrzanej patelni na złoty kolor (nie musimy dawać tłuszczu, jest w marynacie). Wyjmujemy na talerz, a na patelnię wkładamy cebulę pokrojoną w piórka. W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je na 16 części. Kiedy cebula się podsmaży, dodajemy kawałki jabłka, zalewamy śmietanką i wkładamy podsmażone polędwiczki. Dusimy aż sos się zagęści, a jabłka zmiękną (nie mogą się rozpaść, dlatego ważne jest, aby użyć gatunku o zwartym i twardym miąższu). Ilość dodanej śmietanki zależy od upodobań. Można na początku dolać 1/2 szklanki, a jeżeli będzie mało, to uzupełniamy ilość do 3/4 szklanki. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i ewentualnie solą. Marynatę stosuję zawsze w proporcjach 2:1 (olej : Maggi). Jeżeli tej ilości jest za mało, to możemy ją zwiększyć, np. 4 łyżki oleju i 2 łyżki Maggi. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz dowolna surówką.
Drukuj...
To mój kultowy przepis z MAGGI - smakuje całej rodzince, gościom i znajomym - wylizywanie talerzy w tym wypadku dozwolone :)
4 komentarze:
bardzo apetycznie wygląda to mięsko :) az chce sie talerz porwac
jak fajna nazwa i to mięsko wygląda mocno zachęcająco!
zASTANAWIA MNIE, GDZIE KURCZAK MA POLEDWICĘ? kTÓRA TO CZĘŚĆ? UDO? SKRZYDŁO?
Polędwiczka drobiowa to ta mała część od spodu piersi.
Prześlij komentarz