Moje pociechy bardzo lubią oglądać programy kulinarne, zwłaszcza te skierowane do dzieci. Masterchef Junior wersja australijska to do niedawna był obowiązkowy punkt programu telewizyjnego. Oglądają też programy kulinarne skierowane zdecydowanie do tych młodszych dzieci, tak jak na przykład "Kucharz duży, kucharz mały". Często zresztą muszę im towarzyszyć w śledzeniu akcji programu. Przecież nie mogę odmówić, kiedy mój synek woła: "Mamo, mamo chodź zobacz, to później ugotujesz". I rzeczywiście zdarza się, że później korzystam z podpatrzonych receptur kulinarnych kierowanych dla dzieci. Tak też było w przypadku tej sałatki. Kiedy ją zobaczyłam, to wiedziałam, że muszę ją spróbować. Główne składniki przepisu to młoda kapusta i buraczki, a więc jedne z bardziej lubianych przeze mnie warzyw. Nie byłam jednak pewna, co do ich równoczesnego połączenia. Efekt końcowy okazał się zaskakująco dobry. A oto przepis na sałatkę z młodej kapusty z buraczkami:
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 ugotowany burak
- 1/2 jabłka
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Młodą kapustę myjemy, drobno siekamy i posypujemy solą, aby nieco zmiękła. Ugotowany burak, obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy do posiekanej kapusty wraz z posiekanym szczypiorkiem. Tuż przed podaniem łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taka sałatka doskonale sprawdza się z daniami drobiowymi jak i wieprzowymi.
Drukuj...
4 komentarze:
bardzo ciekawa sałatka
Warta wypróbowania.Tak podana wygląda efektownie i kusi.
Bardzo ciekawe połączenie. Jeszcze takiej nie jadłem
Smak tej sałatki rzeczywiście jest dość ciekawy. Polecam :)
Prześlij komentarz