Składniki biszkoptu:
- 4 jajka
- 3/4 - 1 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki (- 1 łyżka mąki + 1 łyżka kakao)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do masy żółtkowej dodajemy pianę z białek, przesianą mąkę z proszkiem i kakao oraz dolewamy olej. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wlewamy do blaszki (28x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C około 20-30 minut.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na pół. Blaszka nie musi mieć dokładnie takich samych wymiarów jak moja. Biszkopt wówczas będzie trochę wyższy w przypadku mniejszej blaszki lub trochę niższy przy większej blaszce. Biszkopt z dodatkiem oleju nie wymaga już dodatkowego nasączania po upieczeniu, gdyż zachowuje dłużej puszystość i wilgotność.
Składniki masy:
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 20 - 25 dkg serka mascarpone
- kilka łyżek skondensowanego mleka słodzonego
- 20 dkg truskawek
Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy serek mascarpone i mleko skondensowane. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na drobne cząstki. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt. Wierzch dowolnie dekorujemy cukrem pudrem, polewą czekoladową bądź pozostawiamy bez niczego.
Ilość użytego mleka skondensowanego zależy od Waszych upodobań smakowych. Mi wystarczyły 4 łyżki. Dobrze w tym przypadku sprawdza się mleko w tubce, a nie w puszce, bo nie zostaje nam zbyt duża reszta, którą trzeba by było także zużyć.
Drukuj...
2 komentarze:
anielskieprzysmaki.pl-pysznie wygląda.Pozdrawiam.Monika
ewo bardzo apetyczne ciasto i jak slicznie udekorowane :)
Prześlij komentarz