poniedziałek, 10 czerwca 2013

Biszkopt z masą mascarpone z truskawkami

Biszkopt z masą mascarpone z truskawkami
Biszkopt z masą z dodatkiem truskawek to jedno z bardziej lubianych i znanych wypieków. I chociaż każdy ma swoją ulubioną wersję to czasami warto spróbować czegoś nowego. Ja do tej pory najczęściej do biszkoptu przygotowywałam najbardziej znaną masę budyniową. Tym razem postanowiłam wypróbować modnej ostatnio masy z serkiem mascarpone. Muszę przyznać, że było warto. Poniżej prezentuję przepis na to ciasto:

Składniki biszkoptu:
  • 4 jajka
  • 3/4 - 1 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (- 1 łyżka mąki + 1 łyżka kakao)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do masy żółtkowej dodajemy pianę z białek, przesianą mąkę z proszkiem i kakao oraz dolewamy olej. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką i wlewamy do blaszki (28x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 C około 20-30 minut.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na pół. Blaszka nie musi mieć dokładnie takich samych wymiarów jak moja. Biszkopt wówczas będzie trochę wyższy w przypadku mniejszej blaszki lub trochę niższy przy większej blaszce. Biszkopt z dodatkiem oleju nie wymaga już dodatkowego nasączania po upieczeniu, gdyż zachowuje dłużej puszystość i wilgotność.

Składniki masy:
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 20 - 25 dkg serka mascarpone
  • kilka łyżek skondensowanego mleka słodzonego
  • 20 dkg truskawek
Wykonanie masy:
Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy serek mascarpone i mleko skondensowane. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na drobne cząstki. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt. Wierzch dowolnie dekorujemy cukrem pudrem, polewą czekoladową bądź pozostawiamy bez niczego.
Ilość użytego mleka skondensowanego zależy od Waszych upodobań smakowych. Mi wystarczyły 4 łyżki. Dobrze w tym przypadku sprawdza się mleko w tubce, a nie w puszce, bo nie zostaje nam zbyt duża reszta, którą trzeba by było także zużyć.
Drukuj...

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

anielskieprzysmaki.pl-pysznie wygląda.Pozdrawiam.Monika

Izaa pisze...

ewo bardzo apetyczne ciasto i jak slicznie udekorowane :)

Najpopularniejsze w tym miesiącu