czwartek, 1 sierpnia 2013

Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i fetą

Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i fetą
W czasie lata mamy mniej ochoty na dania mięsne, a częściej posiłki komponujemy na bazie dostępnych warzyw. Całe bogactwo lata daje nam w tym duże możliwości. Stragany bowiem uginają się od różnego rodzaju warzyw i owoców. Makaronowe muszle możemy więc nadziać różnymi farszami warzywnymi, jakie tylko wymyślimy. Ja zdecydowałam się na przepis, który znalazłam na opakowaniu makaronu "Conchiglioni". Szpinak, feta, czosnek, pomidory - czyż nie brzmi smakowicie? A oto przepis na makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i fetą:


Składniki:
  • opakowanie makaronu Conchiglioni (duże muszle)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 paczka mrożonego szpinaku (może być świeży)
  • 1 ser typu feta
  • 5 pomidorów
  • tarty ser żółty (ja dałam parmezan)
  • 1/2 cebuli
  • sól ziołowa (sól, oregano, lubczyk, liść czosnku, lubczyk korzeń, cebula suszona, cząber, pietruszka korzeń i natka)
  • pieprz
  • cukier
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, a następnie każdą muszlę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser typu feta i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Ze względu na dodatek słonego sera feta, farsz nie wymaga już dosalania. Farszem napełniamy muszle. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki (usuwamy pestki), a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy do miękkości i wkładamy pokrojone pomidory. Chwilę dusimy (kawałki pomidorów nie muszą się rozpaść), doprawiamy wg uznania cukrem, solą ziołową (u mnie gotowa mieszanka ), przeciśniętym 1 ząbkiem czosnku. Tak przygotowany sos pomidorowy przelewamy na dno naczynia do zapiekania. Na sos wykładamy nadziane muszle. Posypujemy tartym serem lub parmezanem. Zapiekamy w 180 C przez 15-20 minut. Podajemy na gorąco, ale równie dobrze smakują na zimno.
Drukuj...

Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i fetą

10 komentarzy:

siostraelwa pisze...

Szpinak i feta - uwielbiam to połączenie:) Na święta robię zawsze pierożki z piekarnika:)

Izaa pisze...

bardzo fajne danie Ewo ile razy ja sobie obiecuję kupic taki makaron i nafaszerować no chyba ze dwa lata ;)

Unknown pisze...

wygląda ciekawie:)

Ula pisze...

Pięknie wygląda i bardzo ciekawe danie, nigdy jeszcze nie faszerowałam makaronu, spróbuję na pewno ;) !

Nemi pisze...

Uwielbiam!

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Dziękuję wszystkim za komentarze, a danie bardzo polecam :)

Marta- Taste Eat pisze...

Boskie! I ślicznie wyglądają! Niedługo szykuje mi się impreza, chętnie takie podam moim gościom, dzięki:)

cichy pisze...

Świetny pomysł :) Już widzę to na swoim stole.

Anonimowy pisze...

to danie jest przepyszne polecam goraco :-)

Anonimowy pisze...

właśnie idę je robić. ;>

Najpopularniejsze w tym miesiącu