Składniki:
- opakowanie makaronu Conchiglioni (duże muszle)
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 paczka mrożonego szpinaku (może być świeży)
- 1 ser typu feta
- 5 pomidorów
- tarty ser żółty (ja dałam parmezan)
- 1/2 cebuli
- sól ziołowa (sól, oregano, lubczyk, liść czosnku, lubczyk korzeń, cebula suszona, cząber, pietruszka korzeń i natka)
- pieprz
- cukier
Makaron gotujemy al dente, a następnie każdą muszlę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser typu feta i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Ze względu na dodatek słonego sera feta, farsz nie wymaga już dosalania. Farszem napełniamy muszle. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki (usuwamy pestki), a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy do miękkości i wkładamy pokrojone pomidory. Chwilę dusimy (kawałki pomidorów nie muszą się rozpaść), doprawiamy wg uznania cukrem, solą ziołową (u mnie gotowa mieszanka ), przeciśniętym 1 ząbkiem czosnku. Tak przygotowany sos pomidorowy przelewamy na dno naczynia do zapiekania. Na sos wykładamy nadziane muszle. Posypujemy tartym serem lub parmezanem. Zapiekamy w 180 C przez 15-20 minut. Podajemy na gorąco, ale równie dobrze smakują na zimno.
Drukuj...
10 komentarzy:
Szpinak i feta - uwielbiam to połączenie:) Na święta robię zawsze pierożki z piekarnika:)
bardzo fajne danie Ewo ile razy ja sobie obiecuję kupic taki makaron i nafaszerować no chyba ze dwa lata ;)
wygląda ciekawie:)
Pięknie wygląda i bardzo ciekawe danie, nigdy jeszcze nie faszerowałam makaronu, spróbuję na pewno ;) !
Uwielbiam!
Dziękuję wszystkim za komentarze, a danie bardzo polecam :)
Boskie! I ślicznie wyglądają! Niedługo szykuje mi się impreza, chętnie takie podam moim gościom, dzięki:)
Świetny pomysł :) Już widzę to na swoim stole.
to danie jest przepyszne polecam goraco :-)
właśnie idę je robić. ;>
Prześlij komentarz