Składniki:
- 5 dkg herbatników maślano-kakaowych
- 3 dkg masła
- 150 ml śmietanki 30%
- 220 dkg sera sernikowo-kanapkowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- cukier puder do smaku (u mnie 4 łyżki)
Herbatniki dokładnie rozkruszamy wałkiem do ciasta lub mielimy blenderem, masło rozpuszczamy i dodajemy do pokruszonych ciastek. Mieszamy i wykładamy na dno szklaneczek, miseczek lub innych małych naczyń. Aby spód ciastkowo-maślany dobrze rozprowadzić i uzyskać zwartą konsystencję (co nie jest tak łatwo wykonać w małych naczyniach), warto posłużyć się stopką od małego kieliszka (służy ona do dokładnego ubicia ciastek). Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, śmietankę miksujemy na sztywno i stopniowo dodajemy ser. Dodajemy do smaku cukier puder oraz wlewamy sok z limonki oraz esencję waniliową. Tak przygotowana masę serową wykładamy na spody herbatnikowe. Wierzch dekorujemy czarnymi jagodami. Mini serniczki wkładamy do lodówki do stężenia. Podajemy prosto z lodówki. Do dekoracji można użyć dowolnych owoców. Z tej ilości składników wyszło mi osiem porcji deseru o pojemności około 100 ml.
Drukuj...
6 komentarzy:
lubię takie mini przyjemności :-))
jakie pyszne słodkości mniamm
Ładne serniczki i pewnie smakowite ;) !
lubię takie desery:) wygląda kusząco:)
Mi niestety nie udało się w tym roku dostać prawdziwych, czarnych jagód, tylko te większe amerykańskie, więc z zazdrością spoglądam na Twój serniczek :-)
Jakie ładne serniczki letnie :-)
Prześlij komentarz